28. feb 2016.

„Politika“ prekršila Kodeks novinara

zgrada_politika (Custom)Dnevni list „Politika“ prekršio je Kodeks novinara u tekstu „Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova“ autorke Jelene Popadić, inače dobitnice nagrade „Aleksandar Tijanić“ koju UNS dodeljuje za borbeno novinarstvo

Tekst je objavljen u januaru i u njemu su navedeni iznosi donacija koje nevladine organizacije i medijska udruženja dobijaju. NVO i udruženja su se žalile na netačne informacije iznesene u feljtonu i tendencioznost sadržaja.

Sa odlukom koju je doneo Savet za štampu glavna i odgovorna uredica Politike se ne slaže.

U danu kada su osnivači Saveta za štampu ukinuli pravo veta na odluke Komisije za žalbe predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, tu odluku vidi kao demokratizaciju rada Komisije, ali u slučaju pisanja Politike čija je glavna i odgovorna urednica to vidi drugačije.

Kako ističe, Savet za štampu je odlučio da je Politika prekršila kodeks tekstom o onima ko su primaoci američkih donacija a koji su sada nezadovoljni što su te informacije izašle u javnost. Dodaje da ona misli da to nije tačno.

Oni o kojima je pisano u tekstu „Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova“ podneli su žalbu Savetu za štampu protiv dnevnog lista Politika. Među njima su Lokal pres, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i portal Južne vesti.

“Što se tiče konkretne situacije o kojoj je gospođa Smajlović govorila ja se ne bih upuštao u ovakve ocene sinoćne sednice budući da nemam informacije šta se dešavalo i kakva je argumetacija iznesene,i čini mi se malo nekorektinim komentarisanje odluke bez prisustva članova Komisije koji su imali osnova da donesu odluku da je Politika u tri slučaja prekršila”, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović

Obradović je dodao da su protiv odluke da je Politika prekršila kodeks bili samo predstavnici UNS-a.


Video prilog televizija N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend