10. jan 2016.

Poljaci brane slobodu svojih medija

Hiljade Poljaka izašle su u subotu na ulice Varšave i još 18 velikih gradova širom zemlje i u Londonu, Stokholmu i Pragu da zahtevaju da im nova konzervativna evroskeptična vlada stranke Pravo i pravda vrati javni tv i radio servis i nacionalnu novinsku agenciju PAP nad kojima je novim zakonom uoči Nove godine kontrolu preuzela vlada

Izmene zakona o medijima po kojima ubuduće po svom nahodjenju, bez navedenih uslova i javnih konkursa i bez odredjenog trajanja mandata direktore u javnom tv servisu, radiju i PAP-u kao i članove njihovih nadzornih saveta bira direktno ministar državnog trezora kritikovale su oštro evropske i svetske novinarske organizacije kao gušenje slobode i nezavisnosti javnih medija a takodje i Evropska komisija, Savet Evrope, OEBS i Ujedinjene nacije.

„Izmene zakona mogu da ugroze javne medije. I egzistencija javnih medija je pod znakom pitanja zato što na slobodnom tržištu neće biti popularni mediji kao megafon jedne političke stranke“, kazao je šef Komiteta za odbranu demokratije Mateuš Kijovski zašto je nakon velikih demonstracija u decembru u odbranu pravne države od vlade premijera Beate Šidlo ponovo danas izveo masovno Poljake da brane nacionalnu televiziju, radio i novinsku agenciju.

U Varšavi su se demonstranti okupili ispred sedišta javnog tv servisa TVP, a u drugim gradovima ispred sedišta regionalnih centara TVP ili Poljskog radija, sa zastavama Poljske i Evropske unije u rukama i transparentima kojima traže slobodne medije.

Neki demonstranti zalepili su sebi flasterom sa napisom TVP usta a drugi su na odeću prikačili kartice „gora sorta Poljaka“, podsećanje da ih je lider vladajućih konzervativaca, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, povodom demonstracija za nezavisnost Ustavnog suda uvredio izjavom da se protiv reformi nove vlade buni samo neka gora sorta Poljaka sa izdajom domovine u genima.

„Televizija je vaša, naši daljinski upravljači“, „Sloboda govora“ „Nećemo dnevnik kao u vreme komunista“ glavne su parole koje su skandirali demonstranti u Varšavi kojima su se danas umesto političara opozicije kao na prethodnim demonstracijama obraćali samo novinari.

Varšavom od imenovanja novog direktora kruži vic da u TVP sigurno neće biti više nepotizma, pošto je brat Jaroslav Kurski na suprotnoj strani barikade u sporu oko medija.

Imenovanje Jaceka Kurskog za direktora TVP nije izazvalo ogorčene proteste toliko što na čelo javnog TV servisa prvi put dolazi aktivni političar vladajuće stranke, koliko zbog toga što se 49-godišnji konzervativac sa davnim novinarskim iskustvom sada deklarisao kao čovek koji će garantovati nezavisnost javne televizije a godinama sam sebe otvoreno označavao za „bulterijera braće Kačinjski“ u izbornim kampanjama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend