10. jan 2016.

Još jedan novinar zatočen u Turskoj

collage2-1Novinar Nedim Oruça mučili specijalni operativni timovi i vojnici nakon što je spomenuo kako radi za kurdsku novinsku agenciju

Novinar Nedim Oruç koji je radio kao reporter za kurdsku novinsku agenciju DİHA (Dicle News Agency) zarobljen je u srijedu, 6. siječnja o.g. u turskom mjestu Silopi, u pokrajini Sirnak, na samoj tromeđi s Irakom i Sirijom na jugoistoku zemlje. Nedim Oruç zadržan je i mučen u pritvoru pod optužbom pomaganja i podržavanja Kurdistanske radničke stranke (PKK), izvijestio je Today’s Zaman.Nedim Türfent, glavni urednik agencije DİHA potvrdio je za Fairpress da je njihov reporter Oruç mučen i zarobljen te je rekao kako se u početku nije znalo gdje je zatočen, ali je zahvaljujući pritisku javnosti policija ipak otkrila kako se novinar nalazio u pritvoru u Policijskoj upravi Silopi. Türfent je dodao:

Oruç se našao među 37-ero ljudi koji su zatočeni nakon provjere kaznene evidencije od strane policije u sportskom objektu koji je pretvoren u pritvor. Kako su naveli svjedoci, Oruça su mučili specijalni operativni timovi i vojnici nakon što je spomenuo kako radi za DİHA-u koja je jedna od glavnih novinskih agencija na meti države.

Türfent  je naglasio kako je Oruç  upućen na sud u Silopiju koji je zahtijevao njegovo uhićenje pod optužbama širenja propagande za ilegalnu organizaciju. Nedugo nakon toga zadržan je u pritvoru te je poslan u zatvor tipa T u pokrajini Sirnak.

Oruç je jedan od nekolicine novinara koji su radili za kurdske medije i koji su riskirali živote kako bi pokrili priče iz kurdskih gradova pod opsadom turskih vojnih i policijskih snaga. Policija je prvo negirala njegovo uhićenje, ali je kasnije zbog reakcija javnosti ipak priznala, rekao je Türfent.

Ovo uhićenje novinara Nedima Oruça dogodilo seneposredno nakon što je irački novinar VICE News-a, Mohammed Rasool pušten uz jamčevinu nakon 131 dana provedenog u zatvoru u Turskoj.

Glasnogovornik VICE-a izjavio je za Fairpress neposredno nakon puštanja Rasoola na slobodu:

VICE sa zadovoljstvom može potvrditi da je novinar Muhamed Rasool pušten uz jamčevinu.  Zajedno sa svojim kolegama novinarima, Philom Pendleburyjem i Jakeom Hanrahanom, Rasool je uhićen i zatvoren od strane turske policije 27. kolovoza 2015. godine, dok je izvještavao u regiji za Vice News. Dok su Pendlebury i Hanrahan pušteni nakon 11 dana, Rasool je ostao u pritvoru više od četiri mjeseca, pod optužbom ‘pomaganja terorističkoj organizaciji’. Rasool se sada veseli provođenju vremena sa svojom obitelji, prijateljima i kolegama, koji traže poštivanje njegove privatnosti tijekom tog vremena.

Prema izvješću CPJ-a Turska je svrstana na peto mjesto po broju zarobljenih novinara u 2015. godini, s brojkom od 14 novinara iza rešetaka nalazi se odmah iza Kine, Egipta, Irana i Eritreje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend