15. feb 2015.

Pometnja na društvenim mrežama zbog teksta u časopisu za tinejdžere

bravoPoznati magazin za tinejdžere „Bravo“ u svom poslednjem srpskom izadnju objavio je uputstvo devojčicama kako da zadovolje svog dečka. Ovaj tekst izazvao je veliku pažnju, pre svega na društvenim mrežama. Da li su takvi tekstovi dobar način da se tinejdžeri seksualno obrazuju, kada već to škole ne rade?

U časopisu namenjenom čitaocima koji imaju od 13 do 19 godina između najaktuelnijih veb igrica, postera idola tinejdžera i detaljno nacrtano uputstvo – kako seksualno zadovoljiti dečka. Niko iz redakcije magazina nije želeo da govori pred kamerama.

U pisanom odgovoru kažu da tinejdžere informišu o različitim temama, a da su sporna ilustracija i tekst preuzeti iz nemačkog izdanja.

„Znajući poražavajuće činjenice o seksualnoj neobrazovanosti tinejdžera u Srbiji, njihovo sve ranije stupanje u seksualne odnose i ogroman broj neželjenih maloletničkih trudnoća, pomislio bih da će se seksualno obrazovanje pojaviti kao tema kojom se moramo baviti na institucionalnom nivou, a ne površnim senzacionalističkim sablažanjavanjem nad ilustracijom masturbacije“, navodi se u odgovoru Vladimira Gošića, glavnog i odgovornog urednika časopisa Bravo.

O tome se polemisalo na društvenim mrežama, ali niko nije pisao Savetu za štampu. Članica Komisije za žalbe Tamara Skroza, kaže da u ovom slučaju ne bi podigla ruku i glasala da je etički kodeks prekršen.

„Medijska etika nije samo etički kodeks, to je jedno polje puno nijansi sivog, e pa ovo što su oni uradili jeste ulazak u sivu zonu. Ovde pre svega imamo problem sa ciljnom grupom, magazin Bravo ne čitaju samo stariji tinejdžeri čitaju ga i deca od 10-11 godina“, kaže Tamara Skroza.

Sliku koju vide osamnaestogodišnjaci, ne tumače isto trinaestogodišnjaci.

„Ako vi decu izložite sadržaju gde se govori o tehnikama ili samo seksualnom odnosu a vi ih prethodno ne edukujete o važnim stvarima da ne bi stupali u seksualne odnose pre nego što je to za njih dobro, odnosno pre nego što dostignu balans između fizičke i psihičke zrelosti, onda možemo stvoriti konfuziju u glavi dece“, kaže Milja Krivokuća, školski psiholog.

O seksu tinejdžeri mogu da se informišu na svakom koraku. Odgovore na pitanja najređe dobijaju gde treba – od škole i roditelja.

Za sociologe ovo je samo jedna priča u nizu koja je podigla prašinu, kad se slegne ostaće pitanje ko nam sa decom razgovara o seksu.

„Stvara se lavina ni od čega a društvo ne reaguje. To je priča koju tabloidi plasiraju, a da nema dovoljno kritičke recepcije toga što oni plasiraju“, kaže sociolog Vladimir Vuletić.

Do sledećeg pitanja ili lavine, tinejdžerima ostaje da sami tumače, prepričavaju i zaključuju šta je prva i najvažnija lekcija u seksu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend