16. mar 2016.

Pomno pratimo zbivanja oko VEM-a

european_comissionEuropska komisija smatra neovisnost regulatornih tijela vrlo važnom za slobodu medija, stoga pozorno prati razvoj događaja oko Vijeća za elektroničke medije i razmatra mogućnost uvođenja obaveze neovisnosti regulatora, poručili su iz Komisije nakon upita hrvatskih medija

„Neovisnost regulatornih vlasti u audiovizualnom području vrlo je važno pitanje. Ona su ključna za osiguranje medijskog pluralizma i slobode medija. Komisija stoga pozorno prati nedavne događaje u Hrvatskoj, gdje je vlada predložila smjenu kompletnog Vijeća za elektroničke medije“, rečeno je u Komisiji na upit o prijedlogu Vlade Saboru da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća.

Komisija u svom odgovoru navodi da sadašnja pravila EU ne pružaju pravnu osnovu za osiguranje neovisnosti regulatornih tijela. „Sadašnja pravila EU-a u audiovizualnom sektoru ne pružaju pravni temelj za osiguranje neovisnosti regulatornih vlasti“, kažu u Komisiji i dodaju da se stoga razmatra mogućnost uvođenja obveze da regulatori budu neovisni. Stoga Komisija razmatra mogućnost da se, u okviru revizije tih pravila, uvede obveza da regulatori budu neovisni.

 Foto: fnst.org 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend