01. jul 2015.

Posrtanje države u privatizaciji medija

Izmene Zakona o javnom informisanju koje je usvojila Skupština Srbije i kojima je rok za privatizaciju medija pomeren sa 01. jula na 31. oktobar, još jedan su pokazatelj neodgovornosti, nedoslednosti i neozbiljnosti države

Umesto da sprovedu zakonske odredbe koje su sami predložili i usvojili, predstavnici najviših organa vlasti, Vlade i Narodne skupštine, opredelili su se za oprobani recept odlaganja, relativizovanja i obesmišljavanja ključnih reformskih koraka u oblasti javnog informisanja.

Ostavljajući privremeno po strani pitanje da li su Vlada i skupštinska većina zaista opredeljeni za izlazak države iz vlasništva u medijima, Koalicija za nadzor javnih finansija ukazuje da je odluka o prolongiranju rokova za privatizaciju poigravanje sa javnim dobrom čiju će cenu, koja se meri milionima evra, ponovo plaćati građani Srbije.

Tako ćemo, umesto da od nadležnih dobijemo odgovore na legitimna pitanja javnosti, poput onih koja se odnose na razloge za jednogodišnje odlaganje privatizacije Politike, ničim objašnjenog izuzimanje državnog udela u Večernjim novostima iz procesa privatizacije medija, privatizacije i već privatizovanog dela Studija B, dobiti nove rebalanse budžeta i dodatne, apsolutno nepotrebne i neopravdane troškove.

Podsećamo da privatizacija medija nije sama sebi cilj, već da je ona instrument koji treba da doprinese ozdravljenju medijske scene u Srbiji i podizanju njenog kvaliteta. Odlaganjem privatizacije, Vlada i Skupština Srbije su, dakle, uspeli da građanima serviraju najgore rešenje po najvišoj ceni.

Okolnost da je posrtanje i samosaplitanje države i u privatizaciji medija očekivano, ne čini situaciju ni malo podnošljivijom niti prihvatljivijom. To je, naprotiv, razlog više da stručna javnost i zainteresovane strane, kroz konstruktivan pritisak na nadležne institucije, spreče da ovo bude samo jedno u nizu odlaganja koje će u potpunosti obesmisliti medijsku scenu u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend