03. sep 2016.

Postali smo žrtve zabave i spektakla

RNInsistiraćemo da se kultura jasno odvoji od estrade i neukusa i da se napravi jasna granica između kvaliteta i poželjnog kulturnog svetonazora i onoga što čini deo duha vremena u kojem živimo

Problemi u našoj kulturi mnogobrojni su i veliki. Budžet za kulturu godinama je tanak a mnogo je onih koji traže novac, Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti su zatvoreni, u mnogim kućama kulture upravnici i direktori su u v. d. stanju, gase se časopisi, izdavači su nezadovoljni modelom otkupa knjiga, nezadovoljni su i ljudi u kinematografiji… Doista, Vladana Vukosavljevića, novog ministra kulture, koji je bio na funkciji sekretara za kulturu Skupštine grada Beograda, čekaju ozbiljni i teški poslovi. Po povratku iz Kine rado se odazvao pozivu da za „Politiku” da prvi intervju u svojstvu ministra.

Hoćete li menjati tim koji je radio u vreme Tasovca? Ostaje li Saša Mirković i dalje na mestu državnog sekretara za medije?

Još nisam okončao aktivnosti oko formiranja svog tima. Potpuna odgovornost jednog ministra je nužni pratilac tako složenog zadatka. Veliki i važni poslovi ne mogu se raditi bez sposobnog i stručnog tima. Sva odgovornost je moja, osetljivo pristupam odabiru saradnika. Ne verujem da će biti velikih promena. U kratkom roku saopštiću tim koji će rukovoditi ovim ministarstvom.

Kuburimo sa sistemskom kulturnom strategijom. Tim povodom nedavno ste izjavili da bi morao da bude donet strateški dokument na nivou Republike Srbije, a da Beograd i druge lokalne zajednice iz tog dokumenta crpe svoje strategije. Šta će biti vaši ministarski prioriteti?

 Foto: Politika/Željko Jovanović 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend