09. jun 2015.

Postojanje regionalnih servisa predviđeno dokumentima

tv studio n1Sindikat novinara Srbije (SINOS), Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Koalicija zaposlenih u medijima (Koalicija ZUM) i Kragujevačka inicijativa zahtražili su danas hitne izmene Zakona o javnom informisanju i poštovanje dokumenata koji predviđaju postojanje javnih regionalnih servisa

Navodeći da se svi problemi na koje su ukazivali tokom javnih rasprava o novim medijskim zakonima sada ispoljavaju u praksi, ta udruženja saopštavaju da je krajnje vreme da Srbija poštuje preporuke Saveta Evrope iz 2007. godine, rešenja Medijske studije i preporuke Medijske strategije koju je usvojila Vlada Srbije.

„Podsećamo, da je u tim dokumentima predviđeno postojanje regionalnih javnih servisa što jedino nije u skladu sa interesima medijskih tajkuna koji žele da država i građani finansiraju njihove privatne komercijalne medije“, piše u saopštenju.

Budući da se Ustavni sud, navode, neće izjasniti o inicijativi za ocenu ustavnosti novih medijskih zakona koju su podneli SINOS i PROUNS u septembru prošle godine do roka predviđenog za izlazak države iz medija, potpisnici saopštenja apeluju da Vlada Srbije odustane od primene Zakona o javnom informisanju.

Oni traže da se u demokratskoj proceduri izrade nova zakonska rešenja čiji će cilj biti zaštita javnog interesa. Kako ocenjuju posle 1. jula nastaće paradoksalana situacija da lokalne samouprave necjhe moći da finansiraju svoje nedije a moći i moraće da finansiraju komercijalne, privatne medije i dodaju da Ustav Srbije kaže da svako može da bude osnivač medija što aktuelni medijski zakoni onemogućavaju lokalnim samoupravama.

U saopštenju piše da je izmenama Zakona o privatizaciji „uvedena nova zbrka dok Ministarstvo kulture uporno ćuti i nažalost, čini se, priželjkuje najgori scenario za lokalne i regionalne medije.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend