09. jun 2015.

EFJ osudila masovna otpuštanja u srpskom Ringieru

  „Evropska federacija novinara poslala je danas dopis švajcarskoj medijskoj grupaciji Ringier Axel Springer Media u kojem osuđuje masovna otpuštanja novinara i medijskih radnika Blic-a, Alo-a, 24 časa, NIN-a, Blic žene, Puls-a, kojima rukovodi pomenuta grupacija“, saopšteno je iz EFJ

Evropska federacija novinara je saopštila da u potpunosti podržava svoje članove u Srbiji – NUNS i UNS i poziva kompaniju Ringier da istraži ozbiljne tvrdnje medijskih stručnjaka da su u njenoj ispostavi u Srbiji nezvanično zabranjeni sindikati, i da se radna prava i pravna zaštita radnika ne poštuju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije nedavno je obavestilo EFJ da je “u toku poslednjih nekoliko sedmica, bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno je više od trideset zaposlenih i stalnih saradnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i stariji novinari kojima nedostaje tek nekoliko godina do penzionisanja”.

U pismu koje je NUNS uputio EFJ, kao i novinarskim udruženjima i sindikatima Nemačke i Švajcarske, zemalja u kojima su sedišta kompanija Axel Springer i Ringier, navedeno  je da se “otpuštaju se, gotovo po pravilu, iskusni novinari i drugi uposlenici koji su u redakcijama ove kompanije od samog osnivanja dnevnih i nedeljnih izdanja”. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez ikakvih prethodnih razgovora sa zaposlenima. NUNS protestuje zbog toga što je reč o veoma profitabilnoj kompaniji, čije poslovodstvo se javno hvali poslovnim uspesima.

Na dan 29. maja 2015. godine rukovodstvo grupacije je pozvalo preostale novinare kako bi im saopštili da su masovna otpuštanja u okviru kompanije posledica „racionalizacije troškova kompanije“ i da „najslabije karike moraju da idu“ kako bi se izbegla dalja otpuštanja do kraja godine.

EFJ je podržala protest NUNS-a i UNS-a “protiv ovakvih formulacija i procedura koje su suprotne društvenim normama, a koje su korišćene od strane srpske ispostave Ringier Axel Springer Media koja jasno narušava sopstveni Kodeks ponašanja tako što ignoriše osnovne etičke standarde, ne pokazuje korporativnu odgovornost prema zaposlenima i saradnicima, i krši principe slobode udruživanja radnika koja su zagarantovana lokalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama o radnim pravima i slobodi sindikalnog udruživanja“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

„Uzevši u obzir da ovaj slučaj masovnih otpuštanja u Srbiji predstavlja kršenje medijskih sloboda od strane nedržavnog aktera, EFJ će podneti predstavku koristeći platformu Saveta Evrope za zaštitu prava novinara.

Evropska federacija novinara poziva novinare u Srbiji da pokažu solidarnost sa otpuštenim kolegama i zatraže od švajcarske grupacije da revidira svoju odluku i preispita navode koji su prethodili masovnim optuštanjima“, navodi EFJ.

Evropska federacija novinara je najveća organizacija novinara u Evropi koja okuplja više od 320.000 novinara iz 61 novinarskog udruženja u 40 zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend