28. jul 2015.

Poverenica: Informer prekršio zakon

Informer_za sajtPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković utvrdila je da je dnevnik Informer prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, jer je Albance nazivao „Šiptarima“, zbog čega je glavnom i odgovornom uredniku Draganu J. Vučićeviću preporučila da ubuduće ne objavljuje priloge kojima se vređa dostojanstvo pripadnika albanske nacionalne manjine

Vučićeviću je preporučeno i da tekstovima doprinosi izmeni obrazaca, običaja i prakse koji uslovljavaju stereotipe, predrasude i diskriminaciju u odnosu na pripadnike i pripadnice albanske nacionalne manjine, kao i da vodi računa da u okviru svojih redovnih aktivnosti ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije.

U saopštenju se podseća da je, tokom oktobra 2014. godine, posle fudbalske utakmice između Srbije i Albanije i posete albanskog premijera Srbiji Edija Rame, Informer objavio tekstove – „Ulovljen spajder Šiptar“ i „Edi Rama Šiptar bez srama“.

Tim povodom, Praxis je podneo pritužbu Poverenici, navodeći da se upotrebom reči „Šiptar“ vređaju pripadnici albanske nacionalnosti, šire stereotipi i predsrasude i podstiče diskriminacija, te da je termin „Šiptar“ pogrdan i da se koristi sa ciljem da se pripadnici albanske nacionalne manjine uvrede i ponize.

Istim povodom Praxis je, zajedno sa još 13 nevladinih organizacija, podneo žalbu Komisiji za žalbe Saveta za štampu, navodi se u saopštenju.

Komisija je žalbu usvojila i donela odluku da je Informer povredio Kodeks novinara Srbije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje da su gore navedenim tekstovima prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

U mišljenju se navodi da je nazivanje albanskog naroda „Šiptarima“ pogrdno i da vređa pripadnike te nacionalne manjine, kao i da upotreba tog termina, naročito u konfliktnim situacijama, može raspirivati netrpeljivost prema albanskoj zajednici, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend