03. maj 2019.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti čestita Svetski dan slobode medija

Povodom Svetskog dana slobode medija Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti daje sledeće saopštenje:

„Svetski dan slobode medija prilika je da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima. Važno je da se ovog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo. Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave.

Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda.

Ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštita novinarskih izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija, Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu kao osnovnog alata novinarskog poziva. Proslavljajući ovaj dan, Poverenik poziva sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend