03. maj 2017.

Ombudsman: Srbija i dalje nije društvo slobodne reči

Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavana su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i građanskih prava, saopštio je vršilac zaštitnika građana Miloš Janković, povodom Svetskog dana slobode medija.

On ističe da uprkos proklamovanoj i zakonima i međunarodnim aktima garantovanoj slobodi medija, Srbija i dalje nije društvo slobodne reči.

Zaštitnik građana, kako navodi, uviđa to i na svom primeru, budući da je veliki broj medija ne samo potpuno zatvoren za tu instituciju, već je kontinuirano dezavuiše čestim napadima i etiketiranjem, zloupotrebljavajući tako dobijene nacionalne frekvencije. Takođe, vlasnici pojedinih medija, ignorišući Ustavom utvrđenu ulogu Zaštinika građana, neposrednu ga napadaju s jasnim ciljem dikreditacije.

Pritisci na medije su, upozorava zaštitnik građana, očigledni i vidljivi na različite načine, uključujući i direktne napade na novinare.

U saopštenju se podseća da je tokom prošle godine Nezavisno udruženje novinara Srbije zabeležilo je 69 napada na novinare, a samo u prva četiri meseca ove godine već skoro 30, među kojima dva fizička napada i osam verbalnih pretnji.

„Loš ekonomski položaj novinara, prepoznatljiv po niskim i neredovnim primanjima, nepovoljnim i lošim ugovorima, ‘radu na crno’ i siromašnoj ponudi posla, uz finansijsku i političku zavisnost samih medija, doveli su toga da cenzura i autocenzura postanu glavni urednici srpskih medija, dok je visoka profesionalna etika preseljena na nivo pojedinačnih slučajeva“, piše u saopštenju.

Zaštitnik građana podseća da je više puta upozoravao na gušenje medijskih sloboda, pretnje novinarima, cenzuru i autocenzuru i zato poziva javnost, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija da se uzdrže od svakog oblika pritiska i uticaja na medije, urednike, uređivačku politiku i novinare, a medije da neguju i razvijaju princip odgovornog, nepristrasnog i istinitog novinarstva.

Poverenik čestitao Svetski dan slobode medija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je Svetski dana slobode medija, 3. maj, predsednicima i članovima novinarskih udruženja u Srbiji poželevši im uspeh na ličnom i profesionalnom planu.

„Siguran sam da delimo stavove u pogledu nužnosti ostvarivanja ciljeva poput pune transparentnosti medijskog vlasništva, dostupnosti javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanja mehanizama koji dovode do autocenzure, zaustavljanja sve šire tabloidizacije ne samo medija nego i javne sfere u celosti, kao i ‘curenja’ iz javnih institucija raznih ‘poverljivih’ informacija, na diskriminatornoj osnovi, ka pojedinim medijima“, naveo je Šabić u čestitki upućenoj Udruženju novinara Srbije, Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine.

On je u čestitki objavljenoj na sajtu poverenika naveo da su uloga i odogovornost države najveći u ostvarivanju tih ciljeva, ali je naveo da je i „nužan, praktično neophodan“ doprinos novinara i medija.

Istakao je da bi profesionalne asocijacije novinara morale svojima aktivnostima da smanje ogroman raskorak „vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i ‘medijskih’ radnika koji sa tim standardiima gotovo da i nemaju veze“.

Šabić je naveo da veoma ceni činjenicu da članovi UNS-a, NUNS-a i NDNV-a kontinuirano i sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čime „značajno doprinose nastojanjima da prava na slobodan pristup informacijama od javnog zanačaja bude efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti“.

„Želim i ovom prilikom da potvrdim spremnost i obavezu mojih saradnika i moju da, u okviru ovlašćenja iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, novinarima i medijima pomognemo u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije“, naveo je Šabić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend