03. maj 2020.

Poverenik Marinović čestitao UNS-u Svetski dan slobode medija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović čestitao je predsedniku Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimiru Radomiroviću i članicama i članovima UNS-a Svetski dan Slobode medija, koji se obeležava 3. maja.

Marinović je u pismu naveo da ceni činjenicu da članovi UNS-a „kontinuirano koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako od njih prave efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti“.

„Potvrđujem spremnost i obavezu mojih saradnika i moju da, u okviru objektivnih mogućnosti, novinarima i medijima pomognemo u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije“, stoji u pismu Marinovića.

Poželeo je uspeh UNS-u u nastojanjima da sa nadležnim državnim institucijama da doprinos u ostvarivanju ciljeva, kao što su primerenija ekonomska i socijalna pozicija novinara, transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje tabloidizacije…

Marinović je poželeo uspeh i u ostvarivanju ciljeva za koje je doprinos novinara i medija nezaobilazan.

„Profesionalne asocijacije novinara su jedine koje svojim aktivnostima mogu i moraju da smanje ogroman raskorak između profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i ‘medijskih’ radnika koji sa tim standardima gotovo da i nemaju veze“, navodi se u pismu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend