18. feb 2016.

Predsednik opštine Obrenovac poklonio novoregistrovanom lokalnom portalu 14.000 evra

zemun_obrenovac_miroslav_cuckovic-620x330Predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković, poklonio je iz budžeta novoregistrovanom lokalnom portalu čak 14.000 evra

On je, prema pisanju dnevnih novina Kurir, 3. februara 2016. godine doneo rešenje za sufinansiranje projekata iz budžeta gradske opštine Obrenovac radi „ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2016. godini“, na osnovu kog je Agencija za izradu i održavanje veb-portala Lokalne novine Obrenovac dobila 1,7 miliona dinara! Inače, Lokalne novine imaju relativno slabu posećenost, a najaktivnije su na Fejsbuku. Prilično je interesantno to što je taj portal registrovan tek 15. januara 2016. godine.
Povodom ovog pitanja oglasio se I predsednik GO Obrenovac:

– Lokalne novine su portal, objavljuju vesti kao i ostali mediji koji dobijaju sredstva da izveštavaju o Obrenovcu potpuno isto kao TV Mag, Obrenovačka hronika, radio… Nikakve veze nema s opštinskim sajtom i upravom opštine. To kako su oni registrovani u APR nema veze sa opštinom – kaže Čučković.

zemun_obrenovac_cuckovicNa pitanje zašto je uopšte iz budžeta odvojeno toliko novca za neki lokalni sajt, Čučković nije imao komentar.

Ekonomista Aleksandar Stevanović ističe da je sumanuto i to što nije reč o opštinskom portalu.

– Zašto smo privatizovali medije ako ih opet finansiramo iz budžeta? Dokle više da građani i poreski obveznici plaćaju njima da se oni time bave? Potpuno besmisleno – ističe Stevanović.

zemun_obrenovac_cuckovic01Vlasnik agencije za održavanje veb-sajtova klijenata MWEB Miloš Petrović navodi da taj posao najviše može da košta 3.000 evra.

– Dodatno tehničko održavanje sajta na godišnjem nivou plaća se od 500 do 1.000 evra – kaže Petrović.
Sa njime se delimično slaže I vebmaster portala Zemunske novine, Miloš Jovanović. Jovanović dodaje da su tehnička rešenja I dizajn Zemunskih daleko ispred Lokalnih novina, ali i da su troškovi godišnjeg tehničkog održavanja sajta gotovo dvostruko skuplji od cifre koju navodi Petrović.

– Ipak, budući da imamo ceo redakcijski tim koji radi volonterski, naši troškovi se praktično svode samo na tehničko održavanje sajta. Suma od 14 000 evra je dovoljna za višegodišnje poslovanje sajta, čak I onda kada sarađuje sa profesionalnim, plaćenim saradnicima, I da je budžetsko finansiranje lokalnih portala prilično ekstravagantan potez lokalne vlasti.

Branislav Tutuš, glavni urednik portala Zemunske novine dodaje:

– Za nas je informacija da neka lokalna samouprava finansira internet portal ravna naučnoj fantastici. Naš portal je entuzijastički projekat grupe Zemunaca koji je svojim angažmanom doprineo rasvetljavanju brojnih nepravilnosti u radu lokalne samouprave, a pokazao je I pravu snagu javnosti, dovevši do ostavke predsednika opštine.Činjenicu da neko koristi budžetska sredstva da bi falsifikovao mišljenje javnosti I usmeravao je u sopstvenu političku korist smatramo ličnom uvredom I pokušajem obesmišljavanja ovog vida građanskog aktivizma.

Nadamo se da će nadležni organi, ili neka nova vlast, pravilno reagovati na ovakve incidente koji se čine na štetu građana I državnog budžeta.

U nadi da ova praksa neće postati uobičajeni manir lokalnih naprednjačkih glavešina, još jednom apelujemo na nadležne da adekvatno reaguju na ovakve nemile stvari.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend