17. feb 2016.

Premijer „radi bez prestanka“, nema vremena za novinare

2016-01-12 19_42_17-Vučićeva polemika sa novinarkom RTS - B92.netPre više od nedelju dana novinari, udruženi u inicijativu „Novinari ne kleče“, uputili su zahteve premijeru Aleksandru Vučiću o lošem stanju u medijima. Premijer još ne pronalazi vreme da na te zahteve odgovori jer, kako sam kaže, radi bez prestanka

U noći kada su mu novinari simbolično dodelili oskar za cenzuru i gašenje emisija, baš te, ispostaviće se, premijer nije bio kraj malih ekrana, već na večeri s delegacijom Austrije. No, jedno pismo i u njemu mnogo zahteva novinara koji, kažu, ne kleče, sačekalo ga je i sutradan na pisarnici Nemanjine 11.

„Danas radim ceo dan, pravo da vam kažem, nisam imao vremena ništa da vidim. N1: A hoćete li? Pa naravno da ću da pročitam, čim se dočepam kancelarije“, rekao je Aleksandar Vučić 9. februara.

N1: Jeste stigli da vidite one zahteve novinara?

Vučić: Pročitao sam, ali ću čitati još. Na nešto nemam šta da odgovorim, na nešto imam, tako da da, hvala vam,izjavio je premijer 11. februara.

N1: Kada možemo da očekujemo…

Vučić: Čim budem stigao, napisaću odgovore, hvala vam,rekao je on 14. februara.

U roku od samo pet dana, premijer je stigao da ode u Sremsku Mitrovicu na krštenje kruzera, da potom prisustvuje otvaranju Koka koline fabrike u Zemunu, na Dan zaljubljenih da poseti penzionere, da sve to vreme odgovara na sva novinarska pitanja, ali ne i na njihove zahteve.

N1: Malopre ste, pozdravljajući novinare, rekli „uvaženi novnari“, a istim tim novinarima već nekoliko dana ne odgovarate na zahteve.

Vučić: Pa nisam stigao, Majo, kad budem stigao odgovoriću na te zahteve, pošto, znate, imam dosta posla, i ne kažem da će to biti ni za dan ni za dva, ali ću odgovoriti, izjavio je Vučić u nedelju.

Jer ne samo što radi subotom i nedeljom, premijer Vučić radi i na Dan državnosti.

Novinarka: Odakle crpite energiju za toliki rad?

Vučić: Rado, nekome će sad da izgleda kao da je namešteno…

Novinarka: Nije namešteno…

Vučić: Da ne odgovaram, ali hvala vama Rado.

Novinari kažu – prijatno su iznenađeni što je premijer tako brzo pročitao zahteve, nadaju se da obećani odgovor neće čekati kao prethodno obećanje u slučaju Gašić – dva meseca. Zahteva je mnogo, ali samo jedan koji se Vučića tiče lično.

„Da objasni sve svoje političke, rodbinske, prijateljske ili bilo kakve druge veze sa vlasnicima agencija za trgovinu oglasima u medijima, pošto znamo svi da je to najvažniji mehanizam kontrole i cenzure u medijima“, kaže Zoran B. Nikolić, Cenzolovka.

Pre neg što stigne odgovor od premijera, iz inicijative „Novinari ne kleče“ najavljuju da će već sledeće nedelje tražiti sastanak s ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem kome su, podsetimo, dodelili oskaz za „najmanje učinjeno na polju slobode medija“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend