25. avg 2016.

Predsednik UNS-a na Kosovu: Formirati komisiju za rešavanje slučajeva ubijenih i otetih novinara

Jedna od tema Godišnje skupštine Udruženja novinara Srbije na Kosovu bio je zahtev da se formira komisija koja bi radila na slučajevima ubijenih i nestalih novinara, kako je rekao predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić gostujući u Jutarnjem programu kanala na srpskom jeziku Radio televizije Kosova (RTK2)

– Odlučili smo da uputimo zahtev da se formira komisija koju bi činili predstavnici međunarodnih snaga i policije Kosova, kao i predstavnici našeg i Profesionalnog udruženja novinara na Kosovu. U regionu imamo primere sličnih komisija. Ona bi nadgledala rešavanje slučajeva, imala uvid u dokumentaciju policije i davala preporuke nadležnim organima – kazao je Ničić.

On je dodao da bi za to bile potrebne politička volja, kao i da društvo i institucije ne mogu napredovati ako su na slobodi ubice i otmičari, ma koje vere i nacije bili.

– U interesu svakog normalnog čoveka je da traži istinu i pravdu. Mi stalno spominjemo slučaj dvojice albanskih kolega. Međutim, saradnja sa Profesionalnim udruženjem novinara na Kosovu nije dobra. Pokušali smo prošle godine da sklopimo ugovor o saradnji, ali njihov upravni odbor nije se usaglasio i od tada stalno odlaže potpisivanje. Mislim da je saradnja bitna jer političari lakše mogu da ne rade svoj posao kada smo razjedinjeni – izjavio je Ničić.

Jedan od zaključaka Skupštine UNS-a na Kosovu bio je i apel vladi Srbije da se aktivnije bori za nezavisni TV kanal koji po Ustavu Kosova pripada Srbima. Na pitanje voditeljke da li pod time misli na RTK2, Ničić je odgovorio da taj kanal nije nezavisan.

– Pored toga što nema frekvenciju i ne pokriva celu teritoruju, on nije nezavisan od Albanaca. Oni su članovi borda koji bira direktora. To je trenutno Srbin, ali mogu odlučiti i da postave Albanca tako da to ne može biti nezavisna televizija – objasnio je on i dodao da je generalni problem srpskih medija na Kosovu što, za razliku od albanskih, ne istražuju dovoljno i ne „grebu ispod površine“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend