07. okt 2015.

Preševo: Pod lupom i projekti i novinari

Opština Preševo izdvaja se u odnosu na mnogo veće gradove i opštine po visini sredstava namenjenih sufinansiranju medijskih projekata, ali i činjenicom da je u konkursu navedeno da će se pod lupom pri odlučivanju o odobravanju sredstava naći ne samo projekti nego i dokazi o novinarskim kadrovima koji će biti uključeni u realizaciju projekta sa kojim su mediji konkurisali

Visina sredstava predviđenih za projekte proizvodnje medijskih sadržaja u 2015. godini koju je iz svog budžeta izdvojila opština Preševo, mala i nerazvijena opština na jugu Srbije, iznosi 11.700.000 dinara. To je čak više od, na primer, grada Leskovca koji je izdvojio 10,5 miliona, Kruševca 5,8 miliona, Blaca 1,35 miliona ili Aleksinca koji je izdvojio svega 560.000 dinara.

Opštinsko veće Preševa je ovih dana imenovalo petočlanu Komisiju koja će odlučivati o raspodeli sredstava projektima koji su prispeli na konkurs. Komisija će raditi u sastavu: Zekirja Neziri, Avni Jusufi, Branko Vučković, Milorad Doderović i Ivana Petrović.

Sekretar Odeljenja društvenih delatnosti u opštinskoj upravi Preševa Valon Selimi ističe da je u raspisanom konkursu navedeno da će od ukupnog iznosa od 11,7 miliona dinara, 8,19 miliona (što je 70 odsto ukupnih sredstava) biti namenjeno za podizanje kvaliteta informisanja svih građana na teritoriji opštine, zatim 2,34 miliona (20 odsto) za informisanje građana o aktivnostima nevladinih organizacija i organizacija osoba sa invaliditetom i 1,17 miliona (10 odsto) za informisanje građana na srpskom i drugim jezicima.

Zanimljivo je da se konkursom opštine Preševo, pored ostalog, traži od medija da uz projekte kojim konkurišu za sufinansiranje dostave i precizne podatke o novinarima koji bi bili angažovani u realizaciji projekta, o njihovom profesionalnom iskustvu i statusu u mediju.

Ovo je svakako zanimljiv detalj koji će olakšati posao Komisiji da ne napravi grešku da sredstva dodeli nekom mediju čiji je vlasnik i osnovač i direktor i urednik i jedini novinar.

– Portala ima kao pečuraka, a iza mnogih od njih često ne stoje novinari. Međutim, kartakteristično je da su upravo takvi portali neviđeno drski u krađi tekstova i fotografija ozbiljnih novinara u lokalnim medijima ili dopisnika medija čije su centralne redakcije u Beogradu. Ja sam čak imala slučaj da čovek prepiše seriju mojih tekstova o korupciji u niškom Kazneno popravnom zavodu i da posle čak i dobije nagradu za navodnu novinarsku hrabrost ili tako nešto, kaže novinar Zorica Miladinović, član Lokalnog antikorupcijskog foruma /LAF/ u Nišu, pozdravljajući kriterijume opštine Preševo koja želi da zna kakvi i koliko sposobni novinari stoje iza projekata sa kojim konkurišu za budžetska sredstva građana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend