17. sep 2015.

Pretučena ekipa RTS-a na Horgošu

rts logoMađarska policija pretukla je pendrecima ekipu RTS-a i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije. Novinarka, snimatelj i tonac prevezeni su u Suboticu gde im se ukazuje pomoć

Oko 17.30 mađarska policija pustila je izbeglice da se približe na dvadesetak metara od granice i tada počela da ih tuče pendrecima. U tom trenutku, napali su i ekipu RTS-a koja je pratila događaje na granici.

Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailović bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk.

Među njima je bila i novinarka Jovana Đurović kojoj je povređena ruka.

Kako je za Internet portal RTS-a rekla koleginica Đurović, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata.

U trenutku kada je naša novinarka napadnuta nije bilo napada iz kolone migranata na policiju i nije poznato zašto su se mađarski specijalci odlučili za napad, jer kako dodaje u međuprostoru nije bila samo ekipa RTS-a.

Snimatelj Hadži Mijailović kaže da su ih policajci namerno tukli i lomili opremu, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Dok su ih tukli, jedan snimatelj mađarske televizije sve vreme ih je vređao i psovao.

Lekari Hitne pomoći ukazali su im prvu pomoć, nakon čega su prevezeni u bolnicu u Subotici, javlja izveštač RTS-a.

RTS je oštro osudio napad i zatražio od mađarskih vlasti da kazni policajce koji su pretukli našu ekipu.

U toku dana stigle su osude napada novinarskih udruženja i pojedinih političkih partija. Primenu sile na novinare Radio-televizije Srbije osudio je i premijer Aleksandar Vučić.

Mađarska policija je u više navrata bacala suzavac i pucala na migrante koji su pokušali da probiju kapiju i uđu na teritoriju Evropske unije.

Dačić: Mađarskoj protest zbog napada na novinare RTS-a

Mađarskoj je upućen protest zbog napada mađarske policije na novinare RTS-a, sa zahtevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju, kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Mađarska i Srbija imaju prijateljske odnose i treba učiniti sve da se oni i u ovim kriznim situacijama sačuvaju“, navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend