17. apr 2015.

Proces digitalizacije zvanično počeo u Vršcu

digitalni signalProces digitalizacije danas je zvanično počeo u Vršcu, gašenjem analognog signala u stanici Vršački breg, objavio je RTS

Analogni sistem u Vršcu isključio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je tom prilikom istakao da digitalizacija nije trošak već investicija, a da će od prodaje dividendi Srbija zaraditi više od 75 miliona evra.

Digitalizacija u Srbiji započela je 2006. godine, a Ljajić je, kako se navodi, dodao da je postojala opasnost da Srbija uz BiH bude jedina zemlja koja taj proces neće završiti.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Emisione tehnike i veze“ Branko Gogić dodao je će građani imati mnogo bolju sliku i zvuk, ali i da će digitalizacija doneti mnoge pogodnosti poput onih za osobe sa oštećenim sluhom i vidom.

Gogić je podsetio građane da treba da nabave set-top boksove i dodao da se Srbija približava tehnološkom razvitku zemalja EU.

Prelaskom sa analognog, na digitalni signal, građanima Srbije biće omogućene mnoge pogodnosti, kao što su mogućnost gledanja televizije bez smetnji u slici i tonu (snega, šuštanja), mogućnost gledanja dvadesetak programa na jednom kanalu, opcija „odloženog gledanja“ emisija, filmova i mnoge druge.

Posle Vršca, koji je prvi prešao na digitalni signal, u planu je da 8. maja to učine Subotica, Sombor, Kikinda, a potom 18. maja Čot – Venac.

Gašenje predajnika na Avali predviđeno je za 25. maj, na predajnicima na Rudniku, Crnom vrhu i u Jagodini, Torniku-Ovčaru, Tupižnici, Deli Jovanu 1. juna. Poslednji, 15. juna, biće ugašeni predajnici na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku i Ceru.

Po završetku procesa digitalizacije, digitalni signal biće obezbeđen za 95 odsto teritorije Srbije, što je propisano Ženevskom konvencijom.

Srbija je u proces digitalizacije uložila oko 37 miliona evra, a planirano je da do 15. juna bude završen proces digitalizacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend