17. apr 2015.

Tragovi ubistva novinara Pantića vode do pivare

pantic03Istraga ubistva novinara Milana Pantića (47) došla je do novih dokaza o telefonskoj komunikaciji rukovodstva tamošnje pivare i predstavnika sindikata

– Novootkrivena telefonska komunikacija je bila intenzivna pred ubistvo Pantića, kao i na sam dan zločina. Otkrivena su neka nova imena, i to ljudi iz sindikata Jagodinske pivare, povezanih sa nekadašnjim rukovodstvom. Za njih se sumnja da imaju veze sa mučkim napadom na Pantića – kaže izvor “Blica” blizak istrazi.

Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine udarcima tupim predmetom u glavu na ulazu u zgradu u kojoj je živeo u Ulici Branka Radičevića u Jagodini.

U dosadašnjoj istrazi došlo se do dve osobe za koja se sumnja da su neposredno umešana u ubistvo Pantića, koji je objavio seriju tekstova o malverzacijama u Jagodinskoj pivari. Jedan od njih je Stanko Kojić (nekada Savanović) iz Travnika, koji u Foči služi kaznu od 35 godina zatvora zbog ratnih zločina u Srebrenici.

Njega su saslušali srpski istražitelji marta 2014. godine. On je tada izneo sumnje da je Dragan Tešić učestvovao u ubistvo novinara, i to po nalogu jednog od čelnika Jagodinske pivare.

Tešić živi sa porodicom u Nemačkoj pod imenom Dragan Antić i prijavljen je kao hrvatski državljanin. Tešić, koji je rodom iz Bijeljine, bio je pripadnik SDG Željka Ražnatovića Arkana. Istragom je utvrđeno i da se Tešić družio sa jednim bivšim čelnikom Jagodinske pivare, a da su intenzivirali kontakte pre ubistva Pantića. Viđali su se u Hotelu „Park“ u Novom Sadu od 1998. pa sve do Pantićevog ubistva.

O Kojiću i Tešiću svedočio je i bivši pripadnika DB-a Z. M. On je istražiteljima ispričao da su ova dvojica u vreme zločina iznajmili stan u Jagodini, i da ih je angažovao privrednik iz ovog grada da pretuku Pantića. Ovaj obaveštajac je naveo da je Pantić pisao o kriminalu tog privrednika.

– Jednom prilikom sam čuo telefonski razgovor jednog od ove dvojice i tada je nekome rekao da je prebio nekog “dole” motkom, pa sam zaključio da se radilo o novinaru – pričao je pripadnik DB-a. Srpski istražitelji ne mogu da dođu do Tešića, jer nemačko Ministarstvo pravde još nije odgovorilo na zamolnicu Srbije da se Tešić sasluša.

„Overavao“ žrtve

Stanko Kojić je osuđen jer je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske 16. jula 1995. na vojnoj ekonomiji Branjevo kod Zvornika učestvovao u likvidaciji srebreničkih Bošnjaka.

Kojić je lično “overavao” hicima u glavu streljane žrtve.

Podrška Joci pivaru

Nekadašnjem direktoru Jagodinske pivare Jovanu Stojanoviću – Joci Pivaru sudi se od 2001. zbog malverzacija sa prodajom piva, o čemu je pisao i ubijeni novinar Milan Pantić. Taj postupak još nije pravosnažno okončan. Zanimljivo da su pojedinci iz sindikata Jagodinske pivare pružili podršku Stojanoviću, iako se tereti da je oštetio ovo preduzeće

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend