16. apr 2015.

Sindikalci znaju ko je ubio Pantića!

Nove informacije u istrazi oko smrti našeg novinara. Sumnjiva veza sindikata i čelnika jagodinske pivare o kojima je pisao. Ključni iskaz mogao bi da iznese. D. T. koji se duže krije u Nemačkoj

Bivši lideri sindikata Jagodinske pivare, najverovatnije, imaju saznanja o ubistvu novinara Milana Pantića – saznaju „Novosti“. Istraga je došla do informacija da su tadašnji čelnici boraca za radnička prava bili tesno povezani sa rukovodstvom fabrike, čak i posle njihove smene, i da poseduju informacije ključne za rasvetljavanje smaknuća dopisnika „Novosti“ iz Jagodine juna 2001. godine.

Pantić je nekoliko meseci pre ubistva objavio seriju tekstova o mahinacijama u Jagodinskoj pivari – počev od mućki u postupku privatizacije do nestanka ogromnih količina ovog flaširanog alkoholnog pića. Zbog nekih od ovih krivičnih dela još se vode postupci, pa tako ni posle 14 godina nema sudskih epiloga.

Upućeni u ovaj slučaj navode da je više nego simptomatična povezanost bivših sindikalnih lidera i nekadašnjeg rukovodstva pivare. Sumnja se da ih i danas povezuje ista stvar, a to je – istina o Pantićevoj smrti.

O sumnjivoj povezanosti čelnika fabrike i njihovog sindikata u to vreme mogao, mogao bi dosta da ispriča D. T., koji se već duže krije u Nemačkoj, čije je državljanstvo u međuvremenu dobio. Njega su neki svedoci označili kao čoveka koji je direktno odgovoran za smrt novinara.

Srpska policija i tužilaštvo duže od godinu dana pokušavaju da ga ispitaju, ali iz nekog razloga Nemačka im to onemogućava.

– D. T. je bio jako blizak sa jednim od direktora Jagodinske pivare – navodi izvor „Novosti“. – Viđali su ih često kako se sastaju u novosadskom hotelu „Park“. U ovom vojvođanskom gradu je bilo veliko skladište jagodinskog piva. Intenzivno su se družili od 1998. pa sve do Pantićeve smrti. Novinar „Novosti“ je u tom periodu pisao seriju tekstova o zloupotrebama u ovoj fabrici.

Još juna 2012. u nemačkom gradu Nirnbergu jedan naš državljanin je podneo prijavu protiv D. T., označavajući ga kao jednog od učesnika u ubistvu Milana Pantića. Pored toga, kako saznajemo, Srbija je raspisala poternicu za D. T., i to zbog ubistva. Nemačka, međutim, ne izručuje svoje građane, a do danas, iako je prošlo skoro godinu dana od kada je podnet zahtev da se Srbiji omogući da ga sasluša, ili da to uradi Nemačka – nema odgovora.

Nadležno tužilaštvo u Jagodini će, kako nam je u sredu potvrđeno, ponovo tražiti uz pomoć Ministarstva pravde, urgenciju da se D. T. sasluša u Nemačkoj. Nije jasno zašto ova država odbija da pomogne u istrazi rasvetljavanja ubistva jednog novinara.

Pored D. T. (promenio prezime) kao učesnici u zločinu ili neko ko ima direktna saznanja označeni su i Z. O. i S. K. iz Bosne i Hercegovine. Druga dvojica su saslušana u zatvoru u BiH gde izdržavaju kazne zbog ratnih zločina.

– S. K. je u svojoj izjavi tvrdio da je Pantić ubijen po nalogu jednog od rukovodilaca Jagodinske pivare – objašnjava naš sagovornik. – On je pomenuo i D. T. kao direktnog izvršioca zločina. Sa druge strane D. T. je preko nekih posrednika optužio S. K. kao zločinca. Ubica je tu negde među njima. O svemu tome dosta znaju i bivši sindikalni lideri pivare u Jagodini.

Menja gradove

D. T., koji je u Nemačkoj promenio identitet, često menja i mesta gde živi. Izvesno vreme proveo je u Nirnbergu, a onda kada je u srpskim medijima objavljeno da živi u pomenutom nemačkom gradu – preselio se. U međuvremenu, kako saznajemo, ponovo se preselio, ali ga naše bezbednosne službe „drže na oku“.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend