16. apr 2015.

Zbog čega Srbiji ne treba kratki talas?

mediji_4Zaposleni u Radio Jugoslaviji (Međunarodnom radiju Srbija) održaće, u četvrtak 16. aprila, protest ispred Vlade Srbije, od 11 sati, zbog najave gašenja ove medijske kuće, koja postoji već 79 godina i emituje program na 12 jezika.

Medijskom strategijom i novim Zakonom o javnom informisanju, predviđeno je povlačenje države iz vlasništva nad medijima i njihovog direktnog finansiranja. Za Radio Jugoslaviju, uprkos ranijim najavama, nije ponuđena nikakva mogućnost transformacije, racionalizacije ili uključivanja u Javni servis, mada je Zakonom utvrđen javni interes informisanja svetske javnosti o dešavanjima u Srbiji. Zaposleni bi se mogli, bez bilo kakve krivice, naći bukvalno na ulici, jer za ovakav način gašenja firme nisu predviđene ni otpremnine. Tokom protesta biće uručeno pismo za predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, u kome se skreće pažnja na štetnost gašenja ovakvog medija, težak položaj u koji se dovode svi zaposleni, koji ostaju bez posla, ali i bez adekvatnih nadoknada.

Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine Vučiću,

Zato Vas molimo, ukoliko raspolažete informacijama o sudbini radija koji poslednjih 79 godina informiše svetsku javnost o dešavanjima u Srbiji, da nam to lično saopštite, jer ni u koga drugog nemamo poverenja.

Zaposleni u SJU Radio Jugoslavija (Međunarodni radio Srbija) zabrinuti su za opstanak kuće, ne samo zbog egzistencije svojih porodica, već i zbog utiska da Ministarstvo kulture povlači poteze o kojima se nije dovoljno razmišljalo. Do zaposlenih stižu poluinformacije o potpunom gašenju kuće, bez otpremnina za zaposlene iako ste Vi više puta rekli da se to nikome neće dogoditi. Dok ministarka Kori Udovički najavljuje da će otpuštanja iz državnih službi biti manje od 5%, samo se za Radio Jugoslaviju (Međunarodni radio Srbija) najavljuje svih 100 %.

Zato Vas molimo, ukoliko raspolažete informacijama o sudbini radija koji poslednjih 79 godina informiše svetsku javnost o dešavanjima u Srbiji, da nam to lično saopštite, jer ni u koga drugog nemamo poverenja.

Nadležno ministarstvo, ali i drugi državni organi do sada su ostali nemi na naša upozorenja kojima uporno pokušavamo da objasnimo zbog čega je važno da postojimo. Uvereni smo da ne želite da budete prvi premijer u istoriji Srbije, koji je ugasio jedan ovako značajan medij, jer i sami znate da se svi pozivaju na vaše odluke i da se i nama nameće nezvanični stav da ste Vi odlučili da nas ugasite. U to ne verujemo i još jednom podsećamo da nikada ni od Vlade ni od bilo koga drugog nismo dobili nikakvu primedbu na naš rad.

Iako su novi medijski zakoni usvojeni 2014. godine, sigurni smo da postoji neki način da opstane Radio Jugoslavija (Međunarodni radio Srbija) – jedina kratkotalasna radio stanica u Srbiji, čiji talasi dopiru do svih kontinenata. Nema nas mnogo – manje od sto, a pre nego što rešite našu sudbinu, proverite da li se Nemačka odrekla Deutsche welle radija, Velika Britanija BBC-a, Amerika VOA, Kina radija China internacional, Rusija Glasa Rusije. Slično je i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji. Sve su to kratkotalasne radio stanice i sve se finansiraju iz državnog budžeta kao svetski servisi.

Razmislite o ovome i neka neko bar porazgovara sa nama pre nego što donese odluku o gašenju programa na 12 jezika koji pruža neverovatne mogućnosti za predstavljanje Srbije u svetu. Iskreno smo uvereni da ćete nam izaći u susret.

S poštovanjem,

Zaposleni na SJU Radio Jugoslavija (Međunarodni radio Srbija)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend