09. jun 2016.

Protest kragujevačkih novinara: Gradska vlast odbija da primeni zakon, čime uništava medije

podrzi rtv protest

Novinarski protesti se šire: Sa novosadskog skupa protiv političkih smena u RTV

Novinari će u petak u 11 sati ispred Skupštine grada zahtevati od vlasti u Kragujevcu da ispuni odredbe Zakona o informisanju i raspiše konkurs za sufinansiranje medija, čime bi se obezbedio njihov opstanak, ali i pravo građana na objektivno izveštavanje

Kragujevački novinari održaće sutra na platou ispred Skupštine grada protest pod nazivom „Samo po zakonu“, jer gradska vlast već dve godine nije raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Nijedan kragujevački medij za te dve godine iz gradske kase po osnovu projektnog finansiranja nije dobio ni dinara, iako je u budžetu uredno predviđen novac za to. Kragujevac se na taj način svrstao u red gradova koji ne poštuju odredbe Zakona o informisanju, ali ni obaveze iz svog budžeta koji je usvojila Skupština grada.

Protest se organizuje skoro mesec dana nakon što su gradske redakcije i dopisnici iz Kragujevca poslali otvoreno pismo gradonačelniku Radomiru Nikoliću i zahtevali odgovor na pitanje da li će i kada biti raspisan konkurs za medije.

Pošto odgovora i dalje nema, kragujevački novinari su odlučili da nezadovoljstvo iskažu javno, jer, kako objašnjavaju, u gradu u kome već mesecima volontiraju nije ugrožen samo opstanak medija, već je ugroženo i pravo građana na nepristrasno i pravovremeno izveštavanje.

Najavljeno je da će na skupu govoriti Vukašin Obradović (NUNS), Nedim Sejdinović (NDNV), Zoran Gavrilović (BIRODI), Vladimir Paunović ispred nevladinog sektora, dok će kragujevačke kolege zastupati novinarka Kanala 9 Bojana Vlajović Savić.

Protest počinje u 11 časova, u isto vreme kada i konstitutivna sednica novog gradskog parlamenta, pa će okupljeni pozvati odbornike da izađu iz skupštinskih klupa i upoznaju se sa problemima sa kojima se suočavaju novinari u ovom gradu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend