25. jan 2016.

Protest „Novinari ne kleče“ četvrti put

CZljps8WEAAdFzzU više gradova u Srbiji u 19 sati održan je protest novinara okupljenih u inicijativi „Novinari ne kleče“

Oko 200 novinara, fotoreportera i građana okupilo se večeras u Beogradu ispred Vlade Srbije na protestu „Novinari ne kleče“.

Okupljeni su nosili transparente „Novinari ne kleče“, „Prati me“, „Fotografi imaju pravo“, „Stani da te okinem rutinski, mehanički“ i „Mehaničko okidanje ili autorsko delo“.

Proglas inicijative „Novinari ne kleče“ pročitala je novinarka Balkanske regionalne mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) Jelena Veljković. U proglasu se traži da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prestane da zastrašuje javnost i vrši pritisak na medije, kao i da prestane da komentariše istrage.

U proglasu se traži i da tužilaštvo što pre ispita navode iz prijave podnete protiv ministra Stefanovića. Dalje se traži i da se pokrene postupa protiv onih koji su, ili koji su pokušavali da prinude novinare da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali svoja radna mesta.

Inicijativa je pozvala i predsednika Vlade da održi obećanje i smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki Zlatiji Labović, jer bi to pred izbor bio simboličan znak da predsednik Vlade nije saglasan sa ovakvim izjavama.

Na protestu je zatraženo i da se političari i javni funkcioneri suzdrže od pritisaka na medije.

 Foto: Twitter 

Na protestu je zatraženo i da se ne usvoje sporne tačke iz izmena Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojima se ugrožavaju prava fotoreportera, odnosno uskraćuju njihova autorska prava.

Fotograf Zvezdan Mančić pozvao je okupljene na protestu da sutra učestvuju u protestu koji će u 12.00 biti održan ispred Skupštine Srbije kako bi se uticalo na poslanike da ne glasaju za Zakon o autorskim i srodnim pravima.

On je kazao da se ovim Zakonom degradira fotografska profesija, ali i prava građana Srbije i dodao da je neistina da je zakon potrebno promeniti jer nije u skladu sa evropskim standardima, kao i da je potpuno neshvatljivo zašto se zakon usvaja po hitnoj proceduri, kada se ona primenjuje samo u uslovima kada neki događaji ugrožavaju zdravlje građana ili bezbednost države.

Na kraju protesta karikaturista Marko Somborac svečano je presekao roze vrpcu an fotografiji „Makete smene Gašića“ i objavio fazu 1A postavljanja makete.

„Maketu su u potpunosti izradile domaće firme, a finansiraju je naši arapski prijatelji. Mi smo doneli plakat, a original će biti postavljen u zgradi Geozavoda i biće otvoren za posetioce devet dana pre roka“, kazao je Somborac. 

Novinari i građani i večeras su se okupili na Trgu slobode u Novom Sadi, jedinstveni u zahtevu da se smeni ministar odbrane Bratislav Gašić zbog uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

Još jednom je poslata poruka solidarnosti struke da novinari neće klečati pred primitivnim ministrima. Ovo je inače četvrto okupljanje medijskih profesionalaca tim povodom i treće u Novom Sadu.

Novinarka Ana Lalić navela je da su novinari i novinarke već duže vreme izloženi najrazličitijim pritiscima, a da se situacija svakodnevno pogoršava.

„Zahtevamo od ministra Nebojše Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara. Kako bi se afera u vezi s praćenjem i prisluškivanjem novinara konačno razrešila, tražimo da Tužilaštvo što pre ispita navode iz krivične prijave protiv Stefanovića.“

Novinari i dopisnici desetak čačanskih redakcija održali su večeras na glavnom gradskom trgu protest „Novinari ne kleče“ na kojem su osudili političke pritiske na medije.

Učesnici skupa zatražili su da Tužilaštvo hitno ispita navode iz krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je optužen za nezakonito praćenje novinarke i uništavanje dokaza o tome.

Zatraženo je i da se pokrene postupak protiv svih onih koji su novinare RTV Pančevo pokušali da prinude da se učlane u Srpsku naprednu stranku kao i da se poštuju autorska prava fotoreportera i autorska prava novinarskih tekstova.

Čačanski novinari su na protestu zatražili od ministra kulture Ivana Tasovca da javno kaže šta je uradio na poboljšanju njihovog položaja i ugleda u Srbiji.

Više desetina novinara i gradjana okupilo se večeras u Šapcu na protestu „Novinari ne kleče“, zahtevajući smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog izjave kojom je uvredio novinarku Zlatiju Labović.

Protestu su prisustvovali novinari agencije Beta, lista Danas, Radio-televizije Srbije, lokalnih medija Glas Podrinja, Podrinjske i Televizije Šabac a skup su podržali gradončelnik tog grada Nebojša Zelenović i predsednik Levice Srbije Borislav Stefanović.

Poverenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Eraković rekao je agenciji Beta da će se protesti nastaviti dok ne reaguju Vlada ili Vojska Srbije u vezi smene ministra odbrane.

„Svako civilno društvo je zasnovano na moralu a na žalost, u Srbiji se ne poštuje ni moral ni vojnička čast. To što je izjavio ministar nije samo uvreda za novinare već i za društvo i vojsku“, rekao je Eraković dodavši da očekuje da se oficiri oglase povodom zahteva za smenu Bratislava Gašića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend