26. jan 2016.

Tajna veza Koleta, „Kurira” i opozicije

miodrag-kostic-i-aleksandar-rodicSvež kredit AIK banke Aleksandru Rodiću u iznosu od 1,9 miliona evra relevantan je i kao politička činjenica uoči izbora

Otkriće „Politike” da je AIK banka biznismena Miodraga Kostića Koleta, koji odavno kreditira familiju Rodić, pre nekoliko dana odobrila svežih 1,9 miliona evra vlasniku „Kurira” Aleksandru Rodiću, izgleda da je izazvalo nezadovoljstvo i jednog od najbogatijih Srba, koji nije navikao da se o njemu u srpskim medijima piše na način koji nije odobrio, ali pogotovo kod vlasnika tabloida koji je Koletov klijent. AIK banka je izdala saopštenje kojim je informaciju o kreditu koju smo otkrili na sajtu državne Agencije za privredne registre nazvala „spekulacijom”, što se svakako ne bi moglo nazvati demantijem, ali nije ni objasnila kako je moguće da dokument koji je banka sama po zakonu dostavila APR-u može biti „spekulacija”. „Politika” je tada odlučila da čitaocima predoči ugovor do kog svaki građanin u Srbiji koji se potrudi da skokne Brankovom ulicom do zgrade ove agencije može sa lakoćom da dođe, jer je zakon tako uredio javnost podataka o finansijskom poslovanju.

Zbog Rodićevog pokušaja neprijateljskog preuzimanja „Politike”, naša redakcija redovno prati ono što je javnosti dostupno o poslovanju „Kurira”. Firma Rodića, koja pored reputacije ima problema i sa likvidnošću, pre nekoliko meseci javno je istupila sa lažnom tvrdnjom da je kupila sporna potraživanja nemačkog VAC-a od „Politike”, da bi se brzo ispostavilo da Rodići ne samo što nisu kupili „Politiku”, već da ih vlasnik polovine „Politike”, Miroslav Bogićević, optužuje da su i njega reketirali. Te optužbe su sada u redovnom zakonskom postupku, ali afera „kredit” zanimljiva je i sa aspekta predizborne kampanje. Naime, otkako je predsednik Vlade Srbije u Nemačkoj osporio mogućnost da „Kurir” ima sredstva da kupi „Politiku”, ovaj tabloid krenuo je u kampanju protiv Vučićevog kabineta i stranke.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANjU POLITIKE

 Foto: Politika, izvori: Tanjug, Beta 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend