17. maj 2015.

Protest zaposlenih u JP “Niška televizija”

srb-40-niska tvMože li projektno finansiranje, ipak, da sačuva ovu medijsku kuću

Medijski radnici JP “Niška televizija” mirno su protestovali pred ulazom u skupštinsku salu i svom osnivaču – gradu na Nišavi, odnosno njegovim čelnicima – pred početak sednice predali otvoreno pismo u kojem ukazuju na problem najavljene privatizacije, neisplaćenih zarada, ali i na neophodnost socijalnog programa, koji su pojedini mediji u Srbiji dobili, a njima nije ni ponuđen…

Iako je sudbina većine medija koji su bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava već poznata, radnici NTV još ne znaju ni da li će neko licitirati za kupovinu njihove firme, a više od 80 stalno zaposlenih i desetak honorarnih saradnika – po informacijama iz Sindikata – najverovatnije će ostati i bez dve plate koje im Grad duguje, i bez socijalnog programa. Pri tome, neće biti moguće ni da se jave na konkurs za projektno finansiranje medija, koji je praktično već završen.

– Na miran način skrećemo pažnju na zaostale plate i odsustvo socijalnog programa sličnog onome koji su dobili beogradski Studio B i televizije iz Kragujevca – kaže Saša Radović, predsednik Sindikata zaposlenih u NTV, nadajući se da će grad obezbediti i redovnu isplatu do 30. juna.

Skupština

Lično sam učestvovao u formiranju te televizije i želim da pomognem, ali je potrebno da predlozi stignu od Gradskog veća. Ako postoji politička volja, Skupština će raspravljati i glasati o načinu da se NTV pomogne – navodi prvi čovek niškog parlamenta, Mile Ilić.
Inače, pravila za projektno finansiranje – predviđeno zakonom – u startu onemogućavaju opstanak NTV, ako se kupac ne pojavi na vreme. Trenutno, samo oni i TV Belami u Nišu ispunjavaju uslove za dodelu sredstava, ali je NTV u startu diskvalifikovana jer se još finansira iz gradskog budžeta. Zaposleni, zato, predlažu da se tih pedesetak miliona dinara podeli na dva konkursa, kako bi – posle 1. jula – Niška televizija mogla da konkuriše i, eventualno, opstane na medijskom nebu…

Gradonačelnik

– Ispunio sam sve obaveze prema NTV, a zaostale zarade ne datiraju iz mog perioda i tu teško da mogu da pomognem, baš kao što ni socijalni program ne zavisi od Grada, već od države… Nama je cilj da NTV ostane, pa ćemo se, u okviru prjektnog finansiranja, potruditi da ostavimo neka sredstva – kaže gradonačelnik, prof. dr Zoran Perišić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend