14. sep 2015.

Prvostepeno osuđeni novinarka Ivana Jovanović, NUNS, Jelka Jovanović i Nadežda Gaće zbog neistinitih navoda u časopisu „Dosije u medijima“

sudski cekicViši sud u Beogradu presudio je da novinarka Ivana Jovanović, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i urednice časopisa „Dosije o medijima“ čiji je izdavač NUNS Jelka Jovanović i Nadežda Gaće na ime naknade nematerijalne štete solidarno isplate 200.000 dinara, kao i 78.000 za sudske troškove, novinaru u penziji Vjekoslavu Radoviću

Vjekoslav Radović tužio je zbog povrede časti i ugleda autorku teksta „Ratnici drugog ešalona“, objavljenog u 28. broju časopisa „Dosije o medijima“ u martu 2009. godine, Ivanu Jovanović, izdavača časopisa – NUNS, urednice Jelku Jovanović i Nadeždu Gaće, a zbog navoda u tekstu da je on autor netačne vesti o „vukovarskim bebama“ iz 1991. godine koju je objavila agencija Rojters.

U tekstu „Ratnici drugog ešalona“ stoji da je „bez sumnje delo službe bezbednosti vukovarska priča o džakovima sa leševima od 41 bebe. Tu vest prvo je objavio tadašnji dopisnik agencije Rojters Vjekoslav Radović (u periodu posle oktobarskih promena 2000. šef informativne službe Demokratske stranke Srbije) a zbog demantija koji je sutradan usledio njemu je u toj kući uručen otkaz…“

Radović je u tužbi naveo da su tekstom teško povređeni njegovi čast i ugled i iznete neistine o njegovoj prošlosti.

U tužbi se ističe da je tačno da je on bio dopisnik agencije Rojters u vreme kada je objavljena vest o „vukovarskim bebama“, ali da autor sporne vesti nije on već Donald Forbs, reporter Rojtersa iz Londona.

„Neistinito je takođe da je tužilac dobio otkaz od strane agencije Rojters, već je sa agencijom Rojters potpisao sporazumni prestanak radnog odnosa na svoju inicijativu“, stoji u tužbi Radovića.

Radović u tužbi dodaje i da je nebrojano puta objavljivao demantije u vezi sa informacijom da je on autor vesti o „vukovarskim bebama“ i navodima o načinu na koji je prekinuo saradnju sa agencijom Rojters“.

„Navodi spornog teksta poslužili su kao građa za krivičnu prijavu koju je NUNS podneo protiv NN lica Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije 1. 7. 2009. godine zbog krivičnog dela organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina iz člana 145 KZ SRJ, a u prilogu 1 uz krivičnu prijavu dostavljeno je izdanje NUNS-a ‘Dosije NUNS’ u kojem je još jedan tekst ‘Mediji i rat – uloga medija i novinara u raspirivanju međunacionalne mržnje u ratovima na području bivše SFRJ’ čiji su autori Ivana Jovanović i Mirjana Pantić, sa navedenim citatom koji se odnosi na neistinit navod da je tužilac objavio spornu vest“, stoji u tužbi.

Tužena novinarka navela je na saslušanju da je u pisanju teksta kao verodostojan dokument koristila analizu veštaka Renoa De La Brosa rađenu za potrebe Haškog tribunala u kojem se pominje ime Vjekoslava Radovića kao autora vesti o „vukovarskim bebama“, kao i da nije našla da je tužilac davao demantije koji su objavljeni u novinama, niti bilo kakav tekst u kome je navedeno da je pogrešna informacija da je tužilac autor teksta o „vukovarskim bebama“.

Uvidom u dokumentaciju Viši sud je utvrdio da je izveštaj francuskog profesora La Brosa koji je rađen za potrebe Haškog tribunala u predmetu Slobodana Miloševića predstavljao iskaz veštaka i nije imao status dokumenta tužilaštva, a da neistinitost navedene informacije u ovom izveštaju proističe i iz pisma Donalda Forbsa Vjekoslavu Radoviću u kome potvrđuje da je isključivo odgovoran za objavljivanje netačne vesti, kao i dopisa La Brosa Haškom tribunalu u kojem traži da se ipravi informacija da je Radović autor teksta o bebama. Sud je utvrdio i da je objavljena informacija o prestanku radnog odnosa Vjekoslava Radovića u agenciji Rojters netačna.

U presudi se ističe i da tuženi pre objavljivanja informacije, niti prilikom pripreme teksta, nisu kontaktirali tužioca radi provere infromacije, a da su osim toga u novinskim člancima koji su objavljivani povodom ovog događaja mogli da utvrde da je tužilac objavljivao demanti.

„Optužba za delo organizovanje, podsticanje na izvršene genocida i ratnih zločina veoma je teška optužba, a koja pri tom proističe od neistinite informacije, zbog čega su sve ove činjenice podobne da povrede čast i ugled tužioca obzirom da ga vezuju za izvršenje teškog krivičnog dela i dovodi u vezu sa doprinosom u vršenju ratnog zločina“, navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu.

Protiv presude Višeg suda tuženi imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Podsećamo, u julu ove godine NUNS je prvostepeno osuđen da nekadašnjim novinarima „Večernjih novosti“ Dušanu Stojiću, Nenadu Nenkoviću i Miloradu Bošnjaku isplati po 200.000 dinara za pretrpljene duševne bolove, zbog povrede časti i ugleda, između ostalog i zbog navoda u istom tekstu autorke Ivane Janković „Mediji i rat – uloga medija i novinara u raspirivanju međunacionalne mržnje u ratovima na području bivše SFRJ“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend