29. sep 2015.

Putinovi ljudi preuzeli „ruski Fejsbuk“

pavel durov twitterPavel Durov, osnivač najpopularnije ruske društvene mreže VKontakte, izjavio je danas da je otpušten i da je sajt sada pod kompletnom kontrolom dva bliska saveznika predsednika Rusije Vladimira Putina, preneo je “BazFid”

“Danas je VKontakte spala pod potpunu kontrolu Igora Sečina i Ališera Usmanova”, naveo je Durov (29) na svojoj stranici na “VKontakte”, objavljujući da je dobio otkaz.

Usmanov je, kako podseća “BazFid”, tajkun koji je svoj posao sa metalom proširio u tehnološki sektor putem svoje kompanije Mail.ru, koja je postepeno povećavala svoj udeo u VKontakte. Donedavno je posedovao 10 odsto udela u “Fejsbuku”.

Što se tiče Sečina, političara koji podržava Putina i izvršnog direktora državne naftne kompanije “Rosnjeft”, smatra se takođe da je on jedan od najbližih savetnika ruskog predsednika.

“Verovatno je, uzimajući u obzir da je reč o Rusiji, ovako nešto bilo neizbežno, ali srećan sam što sam potrajao sedam i po godina. Uradili smo mnogo toga. A deo toga što je urađeno ne može se izgubiti” naveo je Durov.

Jutros je ruska novinska agencija Interfaks prenela izjavu pres službe VKontakte, prema kojoj je Durov dao ostavku 21. marta i nikada nije zvanično povukao ostavku. Dodaje se da je njegova ostavka danas stupila na snagu. Durov je rekao da je otkaz dobio, a da je za to saznao iz medija.

“Danas je objavljeno da je bord direktora VKontakte iznenada otkrio da je moja izjava o ostavci sa mesta direktora od 3. aprila (koju su javno prihvatili pre ove ostavke), ‘nije popunjena prema svim pravilima’, pa sam automatski otpušten. Kako sam razumeo, iza ovog stoje svi deoničari”, naveo je Durov.

Portparol VKontakte Georg Lobuškin izjavio je za “BazFid” da će odluka o zameniku Durova biti doneta na sledećem sastanku direktora, a da datum još nije određen.

“BazFid” ocenjuje da je Kremlj do sada imao strogu kontrolu nad nekim štampanim medijima i televizijom, ali da je bio opušteniji po pitanju slobode izražavanja onlajn. To se sada menja, posebno nakon protesta protiv Putina održanih krajem 2011. i početkom 2012, u organizaciji opozicije koja je posebno aktivna na internet, zaključuje “BazFid”.

VKontakte trenutno ima više od 100 miliona korisnika u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama. Durov, koji se do sada ograđivao od politike, kaže da je odbio prethodne pokušaje Kremlja da cenzurišu njegovu mrežu. Prošle nedelje Durov je objavio da je ranije od njega zahtevano da ugasi grupe na VKontakte povezane sa opozicionim liderom Aleksejem Navaljnijem i antivladinim protestima u Ukrajini. On je takođe istakao da je odbio takve zahteve.

Konfuzija

Priča o odlasku Durova iz Vkontakte je, kako ukazuje “BazFid”, prilično konfuzna. Glasine da je Durov pod pritiskom da proda svoje akcije i napusti firmu počele su još prošle godine. On je u januaru objavio da je prodao preostalih 12 odsto udela u firmi, da bi 1. aprila saopštio da odlazi iz VKontakte, ističući da mu nova vlasnička struktura ne dozvoljava da uživa “slobode”. Dva dana kasnije on je na svojoj stranici na VKontakte naveo da je prethodni post bio prvoaprilska šala.

 Foto: Twitter 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend