09. jun 2016.

Radio „džumbus“

radio_pozarevac_boom93Radio Požarevac gotovo izvesno odlazi u stečaj, a ovo javno preduzeće bi trebalo da se likvidira na prvoj narednoj sednici Skupštine Požarevca. Povodom pisanja Boom 93 o nameri zaposlenih da nastave sa funkcionisanjem ovog medija preko udruženja građana, obratili su nam se pojedini sadašnji i bivši radnici koji tvrde da nisu svi trenutno zaposleni u udruženju „Glas Požarevca“, već i lica sa strane, kao i pojedinci koji su na vreme uzeli otpremnine

Oni tvrde i da će ljudi koji su odlučili da ostanu u radiju do okončanja procesa privatizacije teško dobiti bilo kakav novac na ime zaostalih zarada.

Radio Požarevac i dalje ima status javnog preduzeća i poslednji je medij u Srbiji koji je trebalo da bude likvidiran, a da lokalna skupština shodno tome nije donela odgovarajuću odluku.

Lokalni organi vlasti snose deo odgovornosti i za neuspešnu privatizaciju jer nakon prve neuspele prodaje nisu na vreme usvojile odluke koje su bile nužne da se objavi drugi poziv za prodaju. U krajnjem ishodu, preduzeće nije prodato, a već mesecima traje natezanje šta i kako sa ovim medijem i preostalim zaposlenima.

U svakom slučaju, račun preduzeća je više od 100 dana u blokadi i dugove će neko morati da plati.

Deo zaposlenih, njih dvoje sa direktorom Svetomirom Mirkovićem, dakle ne svi, osnovali su udruženje građana „Glas Požarevca“, saznajemo mezvanično. U tom udruženju se nalaze i bivši direktor Dragan Živanović – Cuja, zatim novinar Raša Deurić i Vojislav Pejić.

Oni žele da im grad ustupi opremu i da na taj način nastave sa emitovanjem programa Radio Požarevca, ali kao, kako je to ranije direktor Mirković u više navrata isticao, medija civilnog društva koji bi se finansirao preko konkursa.

Međutim, u gradskoj upravi o tome ne razmišljaju. Više sagovornika iz lokalne vlasti reklo je Boom 93 da će medij biti likvidiran i da ne postoji mogućnost da se oprema ustupi bilo kome.

Tako bi trebalo da bude završena istorija Radio Požarevca duga nešto više od 38 godina. Ovaj medij pored svega uredno emituje program, vesti i reklame.

Sa trenutno zaposlenima još nije najjasnije šta će se dogoditi i da li imaju pravo da traže zaostale zarade jer su i danas radnici javnog preduzeća kome je, doduše, zabranjeno finansiranje javnim novcem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend