09. jun 2016.

Reklame RTV ponovo na autobuskim stanicama i led-bilbordima

Za razliku od prethodnih godina, RTV se neće reklamirati, kako zasad stoje stvari, i na klasičnim bilbordima

Radio-televizija Vojvodine dodelila je krajem maja nove ugovore za usluge svog promovisanja što će javni servis da košta 4,17 miliona dinara. Time se nastavlja stara praksa iz prošle i pretprošle godine da se izdvaja novac kako bi se pokrajinski javni servis reklamirao na autobuskim stajalištima i led-bilbordima. Prema konkursnoj dokumentaciji, 2.083.334 dinara namenjeno je za štampanje plakata, rezervaciju i zakup oglasnih vitrina na autobuskim stajalištima, montažu i druge poslove, uglavnom u Novom Sadu i u manjoj meri u Beogradu. Sa još toliko – tačnije dinar manje, biće plaćeni elektronski video-bilbordi i u Novom Sadu, ostalim gradovima Vojvodine i ostatka Srbije. Ovog puta, za razliku od prethodnih godina, RTV se neće reklamirati i na klasičnim bilbordima. Taj deo javne nabavke, za koji je spremljeno 3.325.000 miliona dinara, obustavljen je zbog toga što jedini ponuđač nije dostavio cene za sve tražene usluge, navodi se. Ta ponuda glasila je na 607.725 dinara i odbačena je kao neprihvatljiva.

Odluka da se raspiše javna nabavka, koja sadrži tri dela, doneta je 30. marta 2016, u vreme dok je generalni direktor RTV bio Srđan Mihajlović, a njegov „naslednik“, v.d. generalnog direktora Miodrag Koprivica potpisao je ugovore 25. maja. U oba slučaja, i za vitrine i za led-bilborde, posao je dobila novosadska firma – „Siti medija“.

Naime, bivši čelnik RTV Mihajlović u međuvremenu je podneo ostavku, u događaju koji su javni servis zahvatili posle dolaska novog Upravnog odbora i smene direktora Slobodana Arežine. Ostavku je ubrzo podnela i glavna i odgovorna urednica Marijana Jović, sa čijim odlaskom odmah idu i drugi urednici.

Hoće li nova lica sad zameniti stara i u vitrinama autobuskih stajališta? Za takve reklame u 2014. godini plaćeno je 3.500.000 dinara firmi „Maksim i ko“ iz Novog Sada. Sa istim ponuđačem je i u 2015. sklopljen posao vredan 3.800.000 dinara, a u tu cenu su tad bili uključene i klasične bilbord table. Iste godine je još 1.377.000 dinara izdvojeno za led-bilborde, a posao je dobio Studio za vizuelna rešenja „Medija plej“ iz Novog, Sada.

List „Informer“, koji je proteklih dana pisao o starim nabavkama usluga promovisanja, navodi da je u firmi „Maksim i ko“ direktor Zoran Šćepanović i da je on hapšen u akciji „Rezač“ zajedno sa bivšim ministrom poljoprivrede Slobodanom Milosavljevićem zbog sumnje u afere sa državnim poljoprivrednim zemljištem. Da li je javnom servisu Vojvodine potrebno da plaća svoje reklamiranje, i zašto umesto gotovog novca ne koristi kompenzaciju usluga u većoj meri? Doduše, „procenat razmene“ bio je jedan od kriterijuma ovih javnih nabavki i u 2014, 2015. i 2016. godini, ali je u sva tri slučaja ponuđena cena bila dominantan faktor. Odnosno, od maksimalnih 100 poena za odabir oglašivača, ove godine 70 poena dobijalo se na osnovu najniže ponuđene cene, a prethodne dve na dvadeset.

Inače, u javnom servisu Vojvodine očekuje se završetak tri konkursa za najviše funkcije čiji su izvršioci sad u v.d. statusu. Rok za prijavljivanje kandidata za direktora programa RTV istekao je 31. maja, a za glavnog i odgovornog urednika ističe 9. juna. Međutim, njihovo imenovanje moraće da sačeka završetak konkursa za generalnog direktora 24. juna, jer je propisano da on predlaže Upravnom odboru RTV i direktora programa i glodura.

Deo zaposlenih u RTV okupljenih oko inicijative „Podrži RTV“ zahteva ostavku Upravnog odbora zbog njegovih odluka koje su izazvale talas neobrazloženih smena u RTV i narušile poverenje građana u pokrajinski javni servis, ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje. Najavili su da će sledeći, treći protest u Novom Sadu biti 13. juna, a podršku u zahtevima imaju od Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, inicijative „Ne davimo Beograd“, drugih nevladinih organizacija, pojedinih glumaca, muzičara, pisaca, političara iz DS-a, „Dosta je bilo“, LDP-a, Vojvođanske partije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend