05. feb 2016.

Radio LGBT Srbija počeo sa emitovanjem programa

lgbt_radioU ponedeljak, 1. februara 2016. godine počelo je emitovanje programa radija „LGBT Srbija“. Program radija za sada je moguće pratiti isključivo preko interneta putem plejera na zvaničnom sajtu radija ili upotrebom aplikacija za Android i Iphone, dostupnih na sajtu radija. LGBT Srbija planira i emitovanje putem satelita i pojedinih kablovskih operatera u toku leta, u skladu sa tehničkim mogućnostima

Za sada, radio LGBT Srbija emituje samo muzički program, a počevši od polovine februara pa do kraja marta očekuje se postepeno popunjavanje programske šeme radija koju će činiti emisije zabavnog, edukativnog, kontakt i kulturnog karaktera. Kao prva zabavna emisija najavljen je „Fever Show“ koji se emituje direktno iz Melburna u saradnji sa kolegama iz Australije, „Fever Show“ ulazi u programsku šemu radija od 6. februara. Pored toga, u drugoj polovini februara kreće se sa emitovanjem talk show emisije kratke forme pod nazivom „Sve boje duge“ koja će se baviti aktuelnostima na LGBT sceni i aktivizmu. Pored navedenih, u toku marta radio LGBT Srbija planira da uvrsti još desetak emisija u svoju programsku šemu o čemu će blagovremeno informisati svoje slušaoce.

Slušaoci će imati priliku da se besplatno uključuju u program radija u toku pojedinih emisija putem Skype-a, Vibera ili telefona, a na sajtu radija je dostupna i javna chat soba, a za slušaoce sa ograničenim pristupom interneta sprema se i stream slabijeg protoka. Prema statistikama streama, otvaranje radija LGBT Srbija pratilo je nekoliko stotina slušalaca, što je veliki broj sa obzirom da se radi o internet mediju LGBT sadržaja.

Predsednik LGBT Srbija i koordinator projekta radija Aleksandar Stričević smatra da je ovo veliki korak za slobodu medija, ljudska prava i samu LGBT zajednicu u Srbiji. „LGBTIQ zajednici u Srbiji je dugo falio jedan pouzdan medij, imali smo do sada portale, magazin, festivale ali to nije bilo dovoljno, naročito za pripadnike LGBTIQ populacije koji žive van velikih gradova i ne mogu prisustvovati LGBT dešavanjima. Želeli smo da našoj zajednici poklonimo jedan medij preko koga će moći da se informišu, edukuju, druže i zabavljaju a takođe i svim ostalim građanima ove zemlje mogućnost da čuju glas svojih prijatelja i komšija. Raduje me što uspevamo u tome i jako sam zadovoljan na odzivu slušalaca i velikoj podršci drugih organizacija NGO sektora kao i Kancelariji za ljudska i manjinska prava. Pozivam sve ljubitelje radija da uživaju u našem programu, da daju svoje sugestije i predloge kao i da se priključe u stvaranju našeg medija.“ Izjavio je Stričević u programu radija LGBT Srbija. Projekat radija su podržali Predrag Azdejković, Boris Milićević, Helena Vuković, Vesna Zorić, Tamara Kučan, Đurica Stankov, udruženje građana „Egal“, „AS centar“ i mnogi drugi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend