08. sep 2015.

Reagovanje na Saopštenje BIRODI-ja i LAF-a Niš: Nedopustiv pritisak na medije!

LogoZonaPlusTvrdnja Biroa za društvena istraživanja i Lokalnog antikorupcijskog foruma iz Niša da je Televizija Zona plus odbila učešće u monitoringu za medije koji su dobili budžetska sredstva na konkursu Grada Niša, nije tačna. TV Zona plus je BIRODI-ju i LAF-u uputila pismo, u kome smo ukazali na metodološke nedostatke u zamišljenom monitoringu, sa molbom da ih razmotre i izmene, kako bi monitoring dobio kredibilitet kakav zasužuje. Naše sugestije koje idu u prilog podizanju kvaliteta predloženog monitoringa očigledno nisu ni razmatrane, već smo odmah dobili „etiketu“ medija koji ne želi da položi račune građanima, što odbacujemo sa indignacijom

Pismo BIRODI-ju i LAF-u prenosimo u celosti:

Poštovani,

Dobili smo od vas poziv da se uključimo u monitoring rada medija koji su dobili sredstva za proizvodnju medijskih sadržaja od javnog interesa, na medijskom konkursu grada Niša. I ovoga puta pozdravljamo vašu inicijativu, jer smatramo da se novac poreskih obveznika na bilo kom nivou, mora trošiti transparentno.

Međutim, obaveza nam je da ukažemo na izvesne manjkavosti koje vaš pristup ovoj važnoj temi ima. Kao prvo, već smo vam, na sastanku sa gospodinom Zoranom Gavrilovićem iz BIRODI-ja, održanom 17.08.2015. ukazali na probleme koje ovakav metod samoevaluacije medija, donosi zaposlenima u lokalnim medijima. Tabele su preobimne i prezahtevne, pogotovo ako se uzme u obzir da novinari na lokalnim medijima rade puno priloga dnevno i da autori emisija takodje rade i dobar deo posla u infrmativnim redakcijama ili uredničke smene, što im ostavlja malo ili nimalo vremena za popunjavanje ovako zahtevnih tabela samoevaluacije. Na to smo ukazali predstavniku BIRODI-ja, ali naše sugestije nisu prihvaćene.

Takođe, u primeru monitoringa u kojem ste analizirali izveštavanje tri niške televizije o tribini BIRODI i LAF-a, prednost ste dali dužini priloga, a ne kvalitetu, poistovećujući novinski tekst i TV prilog, što je nedopustivo, jer je težište novinskog teksta na broju tema, a TV priloga na suštini jedne teme. U vašem izveštaju se navodi da je TV Zona plus uradila emisiju sa predstavnikom BIRODI-ja, ali da u emisiji nije obezbedjena druga strana. Nigde se ne pominje da je urednica emisije zvala drugu stranu (predstavnike grada Niša) i da je u emisiji, javno rekla da nisu hteli da se odazovu njenom pozivu. Iz ovakvog monitoringa može se shvatiti da je TV Zona plus uradila neobjektivnu emisiju i da njome nije ostvaren javni interes, što je, složićete se, neprihvatljivo. Autori monitoringa možda ne znaju, ili previđaju činjenicu da je i televizijska forma „jedan na jedan“ prihvaćena u razvijenim medijskim sistemima i da je vrlo objektivna, jer je u tom slučaju voditelj ta „druga strana“. Vaša tvrdnja da se u predstojećem monitoringu ne možete i nećete baviti medijskim standardima, veoma nas zabrinjava, jer je nemoguće ostvarivati javni interes u medijima ukoliko se za početak ne ostvare profesionalni standardi, koji omogućavaju da gledaoci dobiju odgovarajuću informaciju na pravi način.

Mi smo od predstavnice LAF-a u Nišu tražili preciznu metodologiju analize medijskih sadržaja, ali smo umesto toga dobili metodologiju vašeg istraživanja, dok su principi po kojima će se ocenjivati da li je neki medij i koliko ostvario javni interes i dalje nepoznati. Tražili smo i imena i reference nezavisnih medijskih stručnjaka koji će raditi analizu dostavljenih obrazaca samoevaluacije, ali ih nismo dobili.

Sve ovo, po mišljenju našeg uredništva, narušava kredibilnost zamišljenog monitoringa, jer deluje kao jednačina sa mnogo nepoznanica. Kako nemamo pun uvid u metodologiju monitoringa, a na osnovu postojećih malobrojnih informacija koje imamo, već jasno prepoznajemo nedostatke u metodologiji, još jednom vas pozivamo da uradite odgovarajuće korekcije i razmotrite naše konstruktivne predloge za unapređenje. Na ovaj način, omogućićete i javnosti da dobije verodostojnu informaciju o stepenu ispunjenja javnog interesa u medijskim prilozima, a i same TV stanice koje učestvuju mogu dobiti kredibilnu i tačnu informaciju o kvalitetu svog rada.

Molim Vas da naše preporuke shvatite kao dobronamerne i konstruktivne, jer su zaposleni u TV Zona plus uvek rado učestvovali u svim projektima civilnog sektora i aktivnostima u korist javnog interesa.

Zaposleni u Televiziji Zona plus daju i daće sve od sebe da putem projekta „Pitajte građane“ ostvare javni interes. Potpuno smo svesni svoje zakonske, ali i moralne obaveze da građanima Niša položimo račun za utrošeni novac. To ćemo i učiniti dostavljanjem detaljnog narativnog i finansijskog izveštaja, uz priložene dokaze objavljenog medijskog sadržaja ovog projekta. Izveštaji će biti javno dostupni, kao što je sada dostupna i kompletna konkursna dokumentacija.

Svaki drugi pokušaj da nas neko, prozivkama i neprimernim kalifikacijama, prisili da učestvujemo u monitoringu sumnjivog kredibiliteta, predstavlja nedopustiv pritisak na medije i kao takav je protiv ostvarivanja javnog interesa na lokalnom nivou.

Uređivački kolegijum TV Zona plus

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend