06. jul 2016.

Reakcije na ostavku Ljiljane Smajlović

Ljiljana_SmajlovićGlavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju zbog sukoba sa menadžmentom lista Politika. Pitali smo sagovornike Danasa kako to komentarišu?

Nedim Sejdinović
predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine

U više navrata smo isticali da je veoma važno da javnost zna ko je vlasnik Politike i smatram da je ostavka Ljiljane Smajlović idealna prilika da se to pitanje jasno i glasno otvori, kao i pitanje vlasništva u Večernjim novostima. Smajlović je više puta prozivala razne medije i nevladine organizacija za njihovu vlasničku strukturu i način finansiranja, a pritom je radila u poludržavnom mediju o kojoj javnost nije znala ni najelementarnije podatke, iako apsolutno ima pravo na to. Građani apsolutno imaju pravo da znaju ko su pravi vlasnici Politike i Večernjih novosti, ko, kako i za čije interese raspolaže i upravlja državnim akcijama u njima, kolike su zarade rukovodilaca i urednika, i kako sve to utiče na uređivačku politiku ovih dnevnih listova. Smajlović je idealni svedok toga, a ako se ne zaustavi ovaj lanac ćutanja i straha, mi ćemo neprestano svedočiti misterioznim postavljenjima, smenama ili ostavkama u ovim listovima.

Slaviša Lekić
novinar

E, ako je i Ljiljana Smajlović digla ruke od volšebne misije koja je za cilj imala da nekako uskladi želje i kapital Stanka Subotića Caneta, koga je u Politici zastupala Nina Knežević i Aleksandra Vučića, koga je zastupao Goran Veselinović. Pa će misiju nastaviti ostavši ostaci ostataka u vidu raznih Apostola, Bačevića, Bilbija ili novopridošlih orjunaša poput nekakvih Miljuša i Cvijanovića i sličnih likova kojima je ministar policije u tehničkom mandatu preoteo karakterni nadimak. Nikad nisam ljubio Miloševića, ali sam pre četiri godine kradomice rekao: pravićemo ga od blata! Znam da će mi Basara zameriti, ali moram parafrazirati sebe: „Pravićemo i Smajlovićku od blata!“ jer pretpostavljam da će tamo završiti kad nam uskoro otkrije šta se, zaista, dešava u Politici! Ali neće. Pametna je Ljilja!

Nino Brajović
generalni sekretar Udruženja novinara Srbije

Ostavka Ljiljane Smajlović je profesionalno odgovoran i moralan čin. Po srpsko novinarstvo je tragično da menadžment i nepoznati vlasnici, uz prećutnu saglasnost države kao poznatog vlasnika, ugrožavaju samostalnost uglednog i najkvalitetnijeg dnevnog lista. Redakcija ‘Politike’ zato mora dobiti zasluženu podršku medijske zajednice i javnosti u zaštiti od netransparentnog vlasništva i poslovanja.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend