06. jul 2016.

Sutra protest subotičkih novinara: Mađar So i Het Nap nisu vlasništvo MNS

Freedom-of-press_cenzuraPojedini novinari listova Mađar so i Het Nap održaće u četvrtak, 7. jula, u 15 časova, građanski protest ispred Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice (MNS) zbog političkih pritisaka koji Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sprovodi kroz ovaj Savet pokušavajući da u potpunosti preuzme kontrolu u ovim mađarskim listovima

“Ono što ni Milošević nije uspeo, uradiće MNS, oduzimajući višedecenijsko pravo od zaposlenih da se izjasne o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih listova”, navedeno je u saopštenju novinara Mađar soa i Het Hapa.

Novinari su naveli i da, osim ovih poteza, SVM i MNS otvoreno proganjaju i pokušavaju da otpuste sve one novinare koji se ne slažu sa ovakvim pristupom, čak i po ceni kršenja zakona.

Novinarka lista Mađar so Margareta Tomo izjavila je krajem prošle nedelje za portal Magločistač da je Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) u Subotici doneo odluku da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova Mađar so i Het Nap uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija i ocenila da je u pitanju čisto politička odluka kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM.

“Ovo je čisto politička odluka da Upravni odbori listova donose odluku o izboru glavnih i odgovornih urednika, a da se ne pitaju članovi redakcija. Time se postavljaju urednici koji odgovaraju Savezu vojvođanskih Mađara”, rekla je Tomo.

Na protestu, koji će sutra biti održan ispred Doma Mađara (Age Mamužića 11), građanima će se, osim novinara mađarskih listova, obratiti i druge kolege novinari.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend