06. jul 2016.

Osniva se Društvo profesionalnih novinara Crne Gore

Namjera udruženja je da utiče da se to mijenja i da novinarima, snimateljima i fotoreporterima pomogne u vraćanju standarda i ugleda profesije

Osnivačka Skupština Društva profesionalnih novinara Crne Gore, čije su formiranje inicirali novinari angažovani u više crnogorskih medija, biće održana 8. jula.

Udruženje će biti nezavisno od političkog i uticaja vlasnika medija u Crnoj Gori, a cilj mu je unapređivanje slobode govora, zaštita novinara, snimatelja i fotoreportera i profesionalnih standarda.

„Polarizacija medijske scene, pokušaj kontrole medija od političkih partija, pojedinaca i države doveli su novinarske standarde na najniži nivo“, navodi se u saopštenju.

Novinari koji su nekada bili društvena elita sada, kako se ocjenjuje, služe za ostvarivanje tuđih ciljeva, dok su oni sami nezaštićeni, bez pravne,profesionalne i socio-ekonomske podrške.

„U institucijama koje se bave medijima angažovane su osobe ili predstavnici organizacija koje o tome znaju malo i posredno“, kaže se u saopštenju.

Namjera udruženja je da utiče da se to mijenja i da novinarima,snimateljima i fotoreporterima pomogne u vraćanju standarda i ugleda profesije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend