12. okt 2015.

REM izrekao meru upozorenja Televiziji Hepi po prijavi NUNS-a

Savet Regulatornog tela za elektronske medija (REM) danas je izrekao meru upozorenja Televiziji Hepi zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga

Na sednici Saveta REM-a zaključeno je da je televizija Hepi pozivanjem gledalaca da dostave saznanja o „kriminalnim radnjama sudije privrednog suda u Pančevu i njenog supruga“ povredila dostojanstvo ličnosti i učestalim ponavljanje poziva započela vođenje kampanje.

TV Hepi je u obavezi da po dobijanju odluke Saveta REM upozorenje objavi, a očekuje se da ovaj pružalac medijske usluge uputi izvinjenje sudiji privrednog suda u Pančevu i njenom suprugu, navodi se u saopštenju Saveta REM-a.

Današnjoj sednici Saveta REM-a prisustvovali su i predstavnici TV Hepi (Milomir Marić) i Nezavisnog udruženje novinara Srbije (Svetozar Raković) koje je podnelo prijavu protiv TV Hepi zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima i povrede Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

NUNS je u prijavi (8. oktobra), naveo da je TV Hepi, 2. i 3. oktobra, povredila član 47 Zakona o elektronskim medijima, kao i članove 2, 4, 5, 7, 8, 11 i 26 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. U dva dana, u kontinuitetu, TV Hepi je emitovala kajron u kome je bez ikakvih ponuđenih dokaza optužila Sperancu Jančić, predsednicu Privrednog suda u Pančevu, da “kontinuirano sprovodi organizovani kriminal”. TV Hepi je uz to pozivala gledaoce da ovoj televiziji dostave sva saznanja o navodnim nezakonitim postupcima sudije Jančić i njenog supruga.

NUNS je ukazao da je prema članu 2 Zakona o elektronskim medijima „pružalac medijske usluge dužan da prilikom proizvodnje i emitovanja programskih sadržaja poštuje ljudska prava korisnika medijskih usluga, učesnika u programu ili lica na koje se odnosi objavljena informacija“.

Takođe, NUNS je u prijavi protiv TV Hepi naveo da se u Pravilniku o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga ističe da ako se u „programu objavljuje informacija u vezi sa kojom određeno lice ima opravdan interes da se izjasni, a naročito ako se iznose navodi o nestručnosti, nemoralnom ili nezakonitom postupanju ili je reč o raspravi koja uključuje sukob mišljenja ili stavova, pružalac medijske usluge je dužan da pruži mogućnost tom licu da odgovori na objavljenu informaciju, odnosno da učestvuje u raspravi na ravnopravan način“.

Naročito nije dozvoljeno, kaže se u Pravilniku, „prikazivanje jednostranih napada na lice, niti vođenje dugotrajnih ili ponavljanih kampanja u vezi sa pojedinim licem bez relevantnih novih podataka koji bi opravdali produženo ili ponovljeno izveštavanje o istoj ličnosti, događaju ili pojavi“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend