12. okt 2015.

REM izrekao meru upozorenja Televiziji Hepi po prijavi NUNS-a

Savet Regulatornog tela za elektronske medija (REM) danas je izrekao meru upozorenja Televiziji Hepi zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga

Na sednici Saveta REM-a zaključeno je da je televizija Hepi pozivanjem gledalaca da dostave saznanja o „kriminalnim radnjama sudije privrednog suda u Pančevu i njenog supruga“ povredila dostojanstvo ličnosti i učestalim ponavljanje poziva započela vođenje kampanje.

TV Hepi je u obavezi da po dobijanju odluke Saveta REM upozorenje objavi, a očekuje se da ovaj pružalac medijske usluge uputi izvinjenje sudiji privrednog suda u Pančevu i njenom suprugu, navodi se u saopštenju Saveta REM-a.

Današnjoj sednici Saveta REM-a prisustvovali su i predstavnici TV Hepi (Milomir Marić) i Nezavisnog udruženje novinara Srbije (Svetozar Raković) koje je podnelo prijavu protiv TV Hepi zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima i povrede Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

NUNS je u prijavi (8. oktobra), naveo da je TV Hepi, 2. i 3. oktobra, povredila član 47 Zakona o elektronskim medijima, kao i članove 2, 4, 5, 7, 8, 11 i 26 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. U dva dana, u kontinuitetu, TV Hepi je emitovala kajron u kome je bez ikakvih ponuđenih dokaza optužila Sperancu Jančić, predsednicu Privrednog suda u Pančevu, da “kontinuirano sprovodi organizovani kriminal”. TV Hepi je uz to pozivala gledaoce da ovoj televiziji dostave sva saznanja o navodnim nezakonitim postupcima sudije Jančić i njenog supruga.

NUNS je ukazao da je prema članu 2 Zakona o elektronskim medijima „pružalac medijske usluge dužan da prilikom proizvodnje i emitovanja programskih sadržaja poštuje ljudska prava korisnika medijskih usluga, učesnika u programu ili lica na koje se odnosi objavljena informacija“.

Takođe, NUNS je u prijavi protiv TV Hepi naveo da se u Pravilniku o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga ističe da ako se u „programu objavljuje informacija u vezi sa kojom određeno lice ima opravdan interes da se izjasni, a naročito ako se iznose navodi o nestručnosti, nemoralnom ili nezakonitom postupanju ili je reč o raspravi koja uključuje sukob mišljenja ili stavova, pružalac medijske usluge je dužan da pruži mogućnost tom licu da odgovori na objavljenu informaciju, odnosno da učestvuje u raspravi na ravnopravan način“.

Naročito nije dozvoljeno, kaže se u Pravilniku, „prikazivanje jednostranih napada na lice, niti vođenje dugotrajnih ili ponavljanih kampanja u vezi sa pojedinim licem bez relevantnih novih podataka koji bi opravdali produženo ili ponovljeno izveštavanje o istoj ličnosti, događaju ili pojavi“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend