28. dec 2015.

RTRS može učiti od FTV-a kako se pravi dnevnik

856893390_3dc487c430_oSve što biste trebali saznati o važnim dešavanjima u RS-u, a niste vidjeli u dnevniku RTRS-a, možete pogledati u centralnom dnevniku FTV-a

RTRS: Kako izvijestiti narod da mu predsjednik ima PTSP?

21. – 27. decembar 2015.

KRŠENJE PRINCIPA: Uskraćivanje potpunih informacija gledaocima dio je uređivačke politike Dnevnika 2 RTRS-a na koji smo u više navrata ukazivali. Osim što se time krše temeljni principi profesionalnog izvještavanja, takav način prezentiranja vijesti ponekad je doveden do apsurda. Ili, kao što je to bio slučaj u Dnevniku 2 emitovanom 22. decembra (urednik Jasenko Todorović), može samo da nasmije sve one koji makar i površno prate zbivanja u Republici Srpskoj.

ŠTA JE UTVRDIO VJEŠTAK? Tek u kratkoj vijesti, koju je pročitao prezenter, gledaoci su obaviješteni da je okončan sudski proces po tužbi za klevetu predsjednika RS-a Milorada Dodika protiv lidera SDS-a Mladena Bosića. Tom prilikom saslušan je izvještaj vještaka psihijatrijske svrhe. I to je kraj. Za RTRS. Potpuno očekivano. Jer kako i očekivati da gledatelji budu informisani da je vještak utvrdio da je entitetski predsjednik obolio od PTSP-a. Makar je uzrok tome duševna bol koju mu je Mladen Bosić nanio. I to tako da ne bi mogao dobiti dozvolu za nošenje oružja, spreman je za invalidsku penziju, a i govor mu je znatno otežan.

KAD NOVINARKA OKRIVLJUJE: Manipulacije činjenicama i grube zamjene teza ni u ovoj monitorisanoj nedjelji nisu izostale. U izvještaju sa sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj su birana tri nova potpredsjednika parlamenta, novinarka Nada Veletić upravo to čini. Okrivljujući Srpsku demokratsku stranku da joj je “trebalo punih šest mjeseci da predloži potpredsjednika Narodne skupštine iz reda svojih poslanika”. O kršenju poslovnika o radu Narodne skupštine, za koji je odgovorna vladajuća većina i zbog kojeg SDS, kao najveća parlamentarna stranka, nije imao potpredsjednika parlamenta, novinarka nije kazala ni jednu jedinu riječ. (Dnevnik 2, 21. decembar, urednik Momčilo Ostojić)

ŠTA KAŽU? Istom metodom Veletić se služila i u izvještaju sa sjednice Narodne skupštine 22. decembra. Prenoseći poslaničku raspravu o odluci o zaduženju RS-a za narednu godinu, novinarka sve diskusije opozicije počinje rečenicom “kažu”. Time kod javnosti svjesno stvara dojam da su podaci o visini duga RS-a i iznosima koje će naredne godine vraćati proizvoljna procjena opozicionih poslanika, a ne zvanični podaci Vlade RS.

PREDSJEDNIK ĆE DA VAM OBJASNI: Komentari  postaju ustaljena praksa u izvještajima novinara Dnevnika 2. Izdvajamo izvještaj emitovan u dnevniku 22. decembra povodom akcije hapšenja 11 lica u Sarajevu osumnjičenih za terorizam. Osim informacija o akciji same policije, te stava Tužilaštva BiH, novinarka Dragana Knežević ide i korak dalje. Tražeći komentar, koga drugog do predsjednika RS-a Milorada Dodika i samoproklamovanog eksperta za terorizam Dževada Galijaševića. Od kojih posebno apostrofira “da je riječ o iznuđenoj akciji od strane SAD-a, koja je samo priprema za nova hapšenja Srba i udare na RS”. Ma šta da to značilo.

Minus nedjelje

Akcija SIPA-e u kojoj je jedno lice uhapšeno pod sumnjom za počinjene ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Prijedoru, novinarki Dragani Knežević poslužila je za još jednu “tvrdnju” o neselektivnoj primjeni pravde u BiH. Izvještaj počinje konstatacijom novinarke o “ogorčenim građanima”. Slijede potom izjave predstavnika lokalnih organizacija “proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata”. Koji navode da im je “dosta da se prijedorski Srbi stalno optužuju da su ubijali nenaoružano civilno bošnjačko stanovništvo”. A tu je i izjava još jednog RTRS-ovog “eksperta za bezbjednost”, Predraga Ćeranića. Koji tvrdi da “nakon hapšenja jednog Bošnjaka slijede hapšenja desetina Srba”. (Dnevnik 2, 23. decembar, urednica Nada Arlov)

Ovakvim pristupom izvještavanju, RTRS-a ne samo da ne doprinosi izgradnji pomirenja nego i svjesno, relativiziranjem ili poricanjem zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom, podgrijava međunacionalne tenzije.

Plus nedjelje

U obilju izvještaja koji su usmjereni na afirmaciju života, kulture i običaja samo jednog, srpskog naroda, izdvajamo prilog posvećen vjenčanju Čileanca i Srpkinje u Banjoj Luci. Mladenci, njihovi članovi obitelji i prijatelji, koji su se okupili iz više država s raznih strana svijeta, svojom odjećom i običajima prezentirali su spoj različitih kultura.

Izdvojeno

Monitorisanu nedjelju, što se tiče Republike Srpske, obilježila je najava donošenja novog Zakona o radu. I iako se činilo da će javnost dobiti izbalansiranu sliku o stavovima ključnih aktera: sindikata, poslodavaca i Vlade, to se, nažalost, nije desilo. Od trenutka kada je sindikat odlučio da se povuče iz pregovora, uz tvrdnju da je zakon loš jer umanjuje radnička prava, krenula je prava medijska ofanziva kako bi se javnost uvjerila da sindikat griješi. Uredništvo se još jednom bez propitivanja svrstalo uz vlast. Posebno izdvajamo dnevnik 26. decembra, urednika Momčilo Ostojića. Osim izjave Dodika koji je “radnike pozvao da ne izađu na zakazani protest sindikata”, tokom većeg dijela dnevnika ta se poruka kao tekst emitovala na ekranu.

Ocjena 1

FTV: Odmjereno i profesionalno

21. – 27. decembar 2015.

EVO KAKO SE TO RADI: Još jedna monitorisana nedjelja u kojoj bi uredništvo Dnevnika RTRS-a imalo štošta da nauči o profesionalizmu od kolega koji uređuju centralni dnevnik FTV-a. Naime, dok RTRS i dalje relativizira počinioce ratnih zločina iz reda srpskog naroda, ili se otvoreno stavlja na njihovu stranu, u Dnevniku 2 FTV-a emitovanom 21. decembra (urednica Amra Zaklan), imali smo priliku vidjeti kako se i o najosjetljivijim temama javnost može informisati bez podizanja tenzija. U izvještaju posvećenom identifikaciji tri djevojčice, sestre Ribić koje su sa svojih sedam članova porodice ubijene 1992. godine od strane pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba, novinarka Mirela Čamović sabrala je dostupne podatke o ovom zločinu. Uključila je izjavu jedinog preživjelog Ribića, brata Zije. Bez suvišnih riječi, ponajmanje onih kojima bi se izazivalo pogoršanje ionako krhkog procesa pomirenja u BiH.

SVAKODNEVNI PROBLEMI: I u ovoj monitorisanoj nedjelji uredništvo Dnevnika 2 prostor je dalo svakodnevnim problemima građana. Izdvajamo dva izvještaja iz dnevnika emitovanog 23. decembra (urednik Željko Tica). Novinar Nedim Hasić otvorio je pitanje koja je svrha štampanja i naplaćivanja stikera prilikom registracije motornih vozila u BiH. Tim prije jer sada prijeti njihova nestašica zbog tenderske procedure oko izbora kompanije koja bi ih štampala.

NAKARADNA POLITIKA: Svu nakaradnost ovdašnje politike je novinar Nikola Vučić sažeo u izvještaju o odluci Vlade Kantona Sarajevo da zbog zagađenosti zraka na jedan dan obustavi nastavu. Na koju se vlast odlučila “zbog pritiska javnosti”, jer “nemaju zvanične podatke o stepenu zagađenosti”.

Plus nedjelje

Dnevnik 2 emitovan 21. decembra, u kome je fokus stavljen na obilježavanje Dana rudara. Novinarka Dragana Slepčević je kroz mini reportažu dočarala svakodnevnicu bh. rudara i njihovih porodica.

Minus nedjelje

Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.

Izdvojeno

Javnost, ne samo BiH nego i regiona, zna porodično porijeklo Sonje Karadžić. No, ona je izabrana za poslanicu u Narodnoj skupštini RS, a Centralna izborna komisija BiH nije utvrdila da postoje razlozi zbog kojih ne bi mogla obavljati tu dužnost. Stoga smatramo suvišnim da se u najavi izvještaja o izboru novih potpredsjednika Narodne skupštine RS potencira da je na tu poziciju izabrana “kćerka Radovana Karadžića optuženog za ratne zločine”.

Ocjena 7    

Komparativna analiza

Sve što biste trebali saznati o važnim dešavanjima u RS-u, a niste vidjeli u dnevniku RTRS-a, možete pogledati u centralnom dnevniku FTV-a. To se potvrdilo i ove nedjelje, kroz izvještaje o izboru novih potpredsjednika Narodne skupštine RS. I dok je novinarka RTRS-aNada Veletić svjesno izbjegla objasniti razloge zbog kojih je došlo do novog izbora potpredsjednika entitetskog parlamenta, njen kolega s FTV-a Mišo Vidović to je učinio.

____________________________________________________________________________________________________________________

PLUS NEDELJE

RTRS – U obilju izvještaja koji su usmjereni na afirmaciju života, kulture i običaja samo jednog, srpskog naroda, izdvajamo prilog posvećen vjenčanju Čileanca i Srpkinje u Banjoj Luci. Mladenci, njihovi članovi obitelji i prijatelji, koji su se okupili iz više država s raznih strana svijeta, svojom odjećom i običajima prezentirali su spoj različitih kultura.

FTV – Dnevnik 2 emitovan 21. decembra, u kome je fokus stavljen na obilježavanje Dana rudara. Novinarka Dragana Slepčević je kroz mini reportažu dočarala svakodnevnicu bh. rudara i njihovih porodica.

MINUS NEDELJE

RTRS – Akcija SIPA-e u kojoj je jedno lice uhapšeno pod sumnjom za počinjene ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Prijedoru, novinarki Dragani Knežević poslužila je za još jednu “tvrdnju” o neselektivnoj primjeni pravde u BiH. Izvještaj počinje konstatacijom novinarke o “ogorčenim građanima”. Slijede potom izjave […]

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend