28. dec 2015.

Mijatović: Sigurnost novinara i sloboda izražavanja na internetu najveći izazovi

dunja_mijatovic (1)Mediji u regionu su se u godini koja je na izmaku susretali s dva glavna izazova, a to su rastući broj napada na novinare te pokušaji filtriranja i blokiranja pristupa internetu – izjavila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović

Iako se stepen problema razlikuje od regije do regije, sigurnost novinara i sloboda pristupa internetu ostaju glavna pitanja, navodi Mijatović.

– Što se tiče BiH i zemalja zapadnog Balkana, mislim da je ono što je najprije bilo politički korektno označeno kao nedostatak volje da se implementira medijski zakonski okvir, može jedino gledati kao nepoštovanje vladavine prava, što ponekad vodi nesankcionisanom kršenju zakona od onih koji su odgovorni za njihovu provedbu. Ovo, zajedno sa sigurnošću novinara i nekažnjavanjem napada na novinare, nažalost, ostaju glavna pitanja – upozorila je.

Po njenim riječima, dodatni problem je neprovođenje reforme javnog RTV servisa.

– Od januara iduće godine neće biti sistema za naplatu sredstava potrebnih za funkcionisanje sistema što je naročito zabrinjavajuće. Ovo, zajedno sa činjenicom da pravni okvir za javne servise nije implementiran, dovelo je do situacije koja može rezultirati kolapsom cjelokupnog sistema – upozorila je Mijatović.

Navela je kako je tokom svoje zvanične posjete Bosni i Hercegovini u julu ove godine također naglasila manjak napretka u prelaženju s analognog na digitalno emitovanje. Nekoliko značajnih koraka je poduzeto od tada i nada se da će se taj proces nastaviti.

– Kao što sam rekla mnogo puta ranije, potrebno je da se očuva sloboda izražavanja na internetu te sa zabrinutošću napominjem da postoji veliki broj tužbi za klevetu, koje su većinom podnijeli političari i javne ličnosti protiv medija – kaže Mijatović.

Govoreći o očekivanjima u 2016. godini, predstavnica OSCE-a kaže da sigurnost novinara te sloboda izražavanja na internetu i dalje ostaju glavni izazovi.

– Osim prijetnji i napada na novinare te pitanja kažnjivosti, pitanja poput uredničke i finansijske nezavisnosti javnih emitera i nihovih regulatora te provedba zakona o medijima će nastaviti igrati značajnu ulogu za razvoj slobode medija u 2016. godini – kazala je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend