11. sep 2015.

Rupert Murdoch kupio National Geographic za 725 milijuna

626px-Rupert_Murdoch_-_Flickr_-_Eva_Rinaldi_Celebrity_and_Live_Music_PhotographerRupert Murdoch, međunarodni medijski magnat najpoznatiji kao vlasnik desničarske propagandne mašinerije Fox Newsa i tabloida The Sun i New York Post, kupio je National Geographic. Koštalo ga je to, kako piše The Washington Post, 725 milijuna dolara

National Geographic od svog je osnutka 1888. godine bio neprofitna institucija. No, kriza tiskanih medija pogodila je i ovaj popularno-znanstveni časopis, zbog čega su morali ući u deal s Murdochovim 21st Century Foxom.

Na vrhuncu svoje popularnosti izdanje National Geographica na engleskom jeziku prodavalo se u 12 milijuna primjeraka. Danas prodaju oko 3,5 milijuna primjeraka na engleskom jeziku i dodatnih tri milijuna primjeraka u izdanjima na ostalim jezicima.

Murdochova kompanija preuzela je 73 posto vlasništva nad National Geographicom, čime je postala izdavač popularnog časopisa, ali i vlasnik televizijskog sadržaja i internetskih stranica National Geographica.

Užasnuti Murdochom

Gary Knell, direktor Udruge National Geographic, tvrdi da jednostavno nije bilo drugog izbora ukoliko su željeli popularni časopis održati na životu. Dodaje kako je vodstvo National Geographica uvjereno da su donijeli najbolju moguću odluku.

No, mnogi se s tim neće složiti. Upitan da prokomentira prodaju National Geographica kontroverznom Murdochu, jedan od urednika časopisa koji je želio ostati anoniman novinaru The Washington Posta kazao je tek jednu riječ: „Užas“.

Osim što je poznat po tabloidnom novinarstvu koje naginje rigidnoj desnici, Murdoch je i, kako podsjeća popularni američki e-zine Boing Boing, veliki poricatelj globalnog zagrijavanja. U više navrata u svojim intervjuima je Murdoch tvrdio da su klimatske promjene izmišljotina i odbijao prihvatiti dokaze međunarodne znanstvene zajednice. A sada je vlasnik utjecajnog časopisa koji se bavi upravo znanošću, te, između ostalog, dijeli i stipendije za znanstvena istraživanja.

Autor: J. C.

 Foto: Eva Rinaldi  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend