18. nov 2014.

Ruske medije doživljavaju kao tenkove i rakete

LjubinkaPoslednjih godina, u Rusiji ne skrivaju da pokušavaju da ojačaju sve aspekte takozvane meke moći u inostranstvu. Jedan od najvažnijih zadataka je širenje i jačanje uticaja u informativnoj sredini, gde je najvidljiviji primer globalna televizija Raša tudej, čiji se auditorijum meri milijardama gledalaca. Jedan od poslednjih koraka ove medijske kuće bilo je otvaranje stanice na argentinskom tržištu, a novi kanal svečano su pustili u rad predsednici Vladimir Putin i Kristina Kiršner.

Na istom tragu je i objedinjavanje tri informativna giganta u državnu medijsku megakorporaciju „Rosija sevodnja” (Rusija danas), koja spaja televiziju Raša tudej, najveću rusku informativnu agenciju RIA Novosti i nekadašnji vodeći propagandni stub sovjetske države, radio-stanicu Glas Rusije. U najkraćem, čitav koncept zasnovan je na dva osnovna principa: izgraditi moderni i pouzdani globalni informacioni resurs, prihvatljiv i za najšire mase i za pojedine specifične grupe, koji čak ni po imenu neće biti opterećen prošlim vremenima. I drugo, preneti do publike „ruski pogled na svet”.

U Srbiji u ovom trenutku ne radi nijedna ruska radio ili televizijska kuća, kao ni novine. S druge strane, u vlasništvu zapadnih kompanija nalazi se čitav niz štampanih i elektronskih medija, uključujući i one s nacionalnom frekvencijom. Za Moskvu, koja primetno jača ekonomsko prisustvo u Srbiji, takva situacija očito nije prihvatljiva. Tako se ovih dana očekuje otvaranje prvog ruskog medija, zvaničnog predstavništva holdinga „Rosija sevodnja”, koje će u početku obuhvatiti internet portal i radio-stanicu. Prema najavama, zaposlenje će ovde naći tridesetak novinara i medijskih radnika.

Ljubinka Milinčić, glavni urednik „Rosija sevodnja” u Srbiji, kaže da smo u ovom trenutku, zahvaljujući činjenici da veliki broj naših medija pripada strancima, u situaciji da najčešće čujemo samo jednu stranu kada je reč o događajima u svetu.

– Kada su nas učili novinarstvu, uvek su nam govorili da obavezno treba čuti dve strane. Većinu vesti dobijamo preko zapadnih agencija i taj prostor druge strane, koji je neophodan da bi se dobila jasna slika, prilično je nepopunjen. To je razlog što je Rusija odlučila da u 29 zemalja otvori predstavništvo informativnog medija koji se zove Rosija sevodnja i predstavlja sajt i radio-stanicu – kaže iskusna novinarka.

„Rosija sevodnja” je nastala od tri informativne kuće, podseća Milinčićeva. Ukazom predsednika RF rasformirani su agencija RIA Novosti i radio Glas Rusije.

– Stvoren je holding u kome su televizija Raša tudej, agencija Rosija sevodnja, kao i novi radio, sve pod zajedničkim nazivom „Rosija sevodnja”. To je odraz potrebe da se predstavi svoj stav, svoje gledište, posebno u današnje vreme, kada se Rusija našla u poziciji da joj se prosto ne da reč u svetu. Umesto da se razgovara s Rusijom o problemima koji se nje i te kako tiču, ona se, korak po korak, isključuje iz mnogih svetskih tokova, uključujući i informativne. Danas imamo situaciju da australijski premijer Abot izjavljuje da će na sastanku G-20 uhvatiti za revere ruskog predsednika Putina kako bi ga naterao da se sprovede istraga o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine. A činjenica je da upravo Rusija od samog početka jedina dosledno insistira da se ta istraga obavi i postavlja niz pitanja na koja treba odgovoriti da bi se došlo do istine. O tome se u svetu gotovo i ne zna – objašnjava glavni urednik „Rosija sevodnja”.

U planu je da do Nove godine u Srbiji počne sa radom sajt, a da u prvoj polovini sledeće punom snagom da proradi i radio.

– To će biti ozbiljan informativni sajt koji će pokrivati oblasti koje su interesantne srpskom čitaocu i slušaocu radija. To su i političke teme, kultura, ekonomija, društvo, i sve čime se bave ozbiljni mediji. Verovatno ćete reći da je definicija našeg cilja banalna, ali druge nema: trudićemo se da radimo na jedini pravi način, onako kako bi svi trebalo da rade, rukovodeći se principima objektivnosti, profesionalnosti, istinitosti. Ništa više i ništa manje – napominje Milinčićeva.

Naša sagovornica ne očekuje da će se desiti epohalne promene, ali će se videti i druga strana medalje i time popuniti postojeća praznina.

– Druga strana postoji, ali je niko ne pita za mišljenje. Treba da izbegavamo crno-belo informisanje, jer u životu nikad ništa nije crno-belo. Veoma sam iznenađena reakcijom nekih krugova kod nas, koji su informaciju o otvaranju ruskog radija doživeli kao da dolaze ruski tenkovi ili rakete. Radio i sajt, pa i televizija, imaju vrlo lepu osobinu, a to je da, ako se nekome ne dopadaju, može da ih isključi. Ali, oni pružaju i šansu onima koji žele da znaju više, da pročitaju, čuju i vide. A takvih je, koliko vidim po reakcijama, zaista mnogo. Trudićemo se da govorimo ono što drugi prećutkuju, a naša prednost nad ostalim medijima jeste u tome da imamo 29 dopisništava po celom svetu. To je nešto što, nažalost, sticajem nesrećnih okolnosti, srpski mediji već veoma dugo nisu u stanju da obezbede. Zato verujemo da će naša slika sveta biti bogatija i raznovrsnija, a samim tim i privlačna većem broju čitalaca i slušalaca – kaže glavni urednik „Rosija sevodnja” u Srbiji Ljubinka Milinčić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend