08. mar 2016.

Šabac: Bez cenzure i bez reza

sabacNakon prodaje RTV Šapca i „Glasa Podrinja“ pokrenute su i najavljene nove emisije u kojima sagovornici različitih političkih opredeljenja mogu da suoče mišljenja

I dok se na medijskoj mapi Srbije tek mogu naslutiti posledice potresa privatizacije, u Šapcu su prilike nešto bolje nego što su bile. Za prodaju dva značajna medija sa tradicijom date su dobre ponude, tako da je RTV Šabac kupljena za 460.000 evra a list „Glasa Podrinja“ za 180.000 evra. I prethodnih godina u šabačkim medijima čula se slobodna reč i poštovalo pravo na slobodu mišljenja, a sudeći po najavama, tako će, verovatno, i ostati.

Jedna od novina u programskoj shemi TV Šabac je emisija „Necenzurisano“, koja se emituje iz beogradskog studija, a voditelj i urednik je poznata novinarka Antonela Riha. S obzirom na sam naziv emisije, za očekivati je da gosti predstave ono o čemu se u Srbiji uglavnom prećutkuje u medijima. Uz to, na ovoj televiziji dugo godina na programu je emisija „Poligon“, koju uređuje i vodi Mirjana Čvorić, gde se sučeljavaju različita mišljenja, a pored gostiju iz Šapca prisutni su i sagovornici iz Beograda i drugih gradova. Na privatnoj TV „As“ emisija „Aktuelna tema“ voditelja i urednika Hanibala Kovača, stavlja u fokus vruće teme, sa ekskluzivnim gostima i različitog političkog opredeljenja. Redovno im se ostavlja mogućnost da kažu ono što nisu bili pitani u toku emisije a želeli bi da istaknu. List „Glasa Podirnja“, pored nekih novih rubrika i na povećanom broju strana, od nedavno ima i kolumnu Zorana Kesića, a očekuju se još neka pojačanja. Šabački nedeljnik „Podrinske“ pretresa i ono što se skriva pod tepih. Za širenje slobode mišljenja služi i tribina „Svež vazduh“ koju je pokrenuo novinar Nenad Kulačin, a gosti su uglavnom novinari.

Da ovo nije samo trenutni talas, treba reći da se u Šapcu novinarstvo i novinari uvažavaju. Tako je prošle godine, povodom 22. aprila, novoustanovljenog Dana Šapca, povelju grada dobila Olja Bećković. Za predsednika Čivijačke republike izabran je Zoran Kesić. Tu su i stalna obeležja: uskoro će biti uređen Trg Stanislava Vinavera, znamenitog šabačkog književnika, novinara i prevodioca; nekadašnja Mačvanska ulica dobila je ime po Dragiši Penjinu, novinaru Glasa Podirnja“, a nedavno je i kabinet za srpski jezik u Šabačkoj gimnaziji nazvan po njemu; ulica u Mazinom bloku nazvana je po Ljubisavu Andriću, novinaru“Glasa Podrinja“ , a jedna ulica nazvana je po prvom šabačkom štamparu i izdavaču „Šabačkog glasnika“, Andriji Slavuju.

Tradicija

Odnos prema medijima i novinarima duboko su u tradiciji Šapca, gde je, samo između dva rata, izlazilo više od 30 listova i časopisa. Trenutno, posle četvrt veka, grad je dobio i jedan ozbiljan časopis za kulturu i umetnost „Kod 21″, a pored nedeljnika“Glas Podrinja“ i „Podrinske“ izlazi takođe nedeljni list „Sport u Podrinju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend