08. mar 2016.

Srbija izgubila državne ali dobila stranačke medije

mediji_cenzuraPropisi o privatizaciji medija u Srbiji ne primenjuju se kako treba, a primer za to je agencija Tanjug, rečeno je danas na skupu „Civilno društvo o medijima“, koji su organizovali Građanske inicijative i OEBS

Novinska agencije Tanjug i dalje emituje vesti iako bi trebalo da je ugašena nakon neuspešne privatizacije. „Mediji koji bi trebalo da su zvanično ugašeni i dalje posluju bez konsekvenci. Slučaj novinske agencije Tanjug je bez presedana“, ocenila je predstavnica OEBS-a Gordana Janković.

Istog mišljenja je i profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union Zoran Ivošević.

„Propisi o privatizaciji medija se ne primenjuju kako bi trebalo, već u skladu sa političkim, stranačkim i ostalim nepravnim interesima“, kazao je Ivošević.

On je, govoreći o Tanjugu, istakao da je Vlada mogla drugačije da postupi i umesto usvajanja pravnih posledica o prestanku rada novinske agencije Tanjug donese odluku o promeni delatnosti.

Ivošević je precizirao da bi time bio omogućen postupak likvidacije Tanjuga, a to bi, kako je ocenio, bio mogući spas za tu agenciju i mogućnost da zaposleni zadrže svoja radna mesta.

Prema njegovim rečima, sada jedino Vlada može da ukine odluku o pravnim posledicama prestanka rada Tanjuga.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da je Srbija u procesu privatizacije izgubila državne, a dobila stranačke medije.

„To je jedna od posledica netransparentnosti finansiranja medija“, ukazao je Obradović i dodao da treba prekinuti praksu trošenja javnog novca za kupovinu medijskog sadržaja.

Obradović se založio za to da mediji u godišnjim finansijskim izveštajima predoče pune iznose i izvore svih oblika finansiranja. „S druge strane, i državni organi trebalo bi da javno iskažu sredstva koja od njih idu ka medijima i marketinškim agencijama“, kazao je Obradović.

Učesnici okruglog stola istakli su da treba ojačati ulogu regulatornih tela, koja trenutno rade u nepotpunom sastavu. Ukazano je i na primera loše privatizacije pojedinih lokalnih medija koji su, kako je navedno, otišli u ruke ljudi bliskih vladajućim strankama.

Predstavnica Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović istakla je i problem senzacionalističkog izveštavanja u medijima, dok je predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio da se Ministarstvo kulture i informisanja često ponaša kao nevladina organizacija jer „često prebacuje“ odgovornost na druga ministarstva.

 Foto: Flickr / Silke Remmery 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend