04. jan 2016.

Šabić: Lažu nas za naše pare

Rodoljub-Sabic-2.jpgZbog nedostavljanja informacija, preduzeća, ministarstva, sudovi i lokalne samouprave povereniku samo prethodne godine za kazne platili 4,5 miliona dinara. Ukupna vrednost penala za prethodnih pet godina iznosi oko 20 miliona dinara

Dok su na snazi mere štednje, smanjivanje plata, penzija i zabrana zapošljavanja, dok se od građana traži da štede na svakom koraku, državne institucije se bahate, i to našim novcem.

Zbog toga što su krili informacije od javnog značaja i što nisu hteli da ih iznesu u javnost čak ni nakon pritisaka poverenika Rodoljuba Šabića, državne institucije i preduzeća samo su u ovoj godini platili kazne od 4,5 miliona dinara. Ukupna vrednost naplaćenih penala za prethodnih pet godina iznosi oko 20 miliona dinara.

Ono što je u ovoj situaciji najapsurdnije je to što su te institucije za informacije koje nisu htele da dostave građanima platile kazne od novca koji su u budžet uplatili isti ti građani. Nemar u institucijama tako pada na teret poreskih obveznika koji plaćaju to što ih neko laže.

Rodoljub Šabić kaže za „Blic” da je procenat uspešnih intervencija njegove kancelarije oko 95 odsto.

– Da funkcionišu dva mehanizma koja nisu u rukama poverenika, već u rukama Ministarstva za državnu upravu i Vlade, a to su pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica i prinudno izvršenje poverenikovih rešenja, taj procenat bi naravno bio i veći. Nažalost, Ministarstvo i Vlada te svoje nadležnosti ne koriste ili ih koriste samo simbolično i selektivno – kaže Šabić.

Dakle, i u 2015. od oko 3.100 predmeta, u nekih 150 slučajeva rešenje poverenika, iako je po zakonu konačno i obavezujuće, ipak nije izvršeno.

– Njima smo, kao pravnim licima, izricali kazne, prvo od 20.000, a potom od 180.000 dinara i tu se što se naših ovlašćenja tiče stvar završava. U toku 2015. godine poverenik je izrekao 59 kazni.

Lako je njima kad kazne plaćaju iz našeg, umesto iz svog džepa. Da je drugačije, ne bi im se isplatilo da krše zakon.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend