14. nov 2014.

Šabić: Udesetostručen broj žalbi

MEDIJI-NUNSPoverenik Rodoljub Šabić saopštio je danas da u oblasti slobode pristupa informacijama od javnog značaja Srbija ima dobar i kontinuiran proces, ali i upozorio da u odnosu vlasti prema javnosti još postoji mnoštvo problema i nerazumevanja dodajući da je za deset godina udesetostručen broj žalbi toj instituciji.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u saopštenju povodom deset godina od stupanja na snagu Zakona o slobodnom pristupu informacijama rekao i da su u uslovima “gotovo po pravilu loše primene reformskih zakona, građani uspeli da jedan anonimni zakon koji su mnogi, posebno oni iz vlasti, doživljavali kao ‘kozmetički’ pretvore u efikasan mehanizam za kontrolu vlasti od strane javnosti“.

“Iako je neosporna činjenica da se ovim zakonom služe i mediji i novinari i subjekti nevladinog sektora i političke stranke i drugi uključujući čak i organe vlasti, za ceo desetogodišnji period je karakteristično da ubedljivo najviše zahteva za pristup informacijama na svim nivoima, kao i žalbi povereniku podnose upravo građani, daleko više nego svi drugi zajedno“, istakao je Šabić.

Kako je rekao, upravo činjenica da su „obični“ ili „mali“ građani ti koji se svakodnevno, u broju koji se danas meri hiljadama, obraćaju raznim organima vlasti, najbolja je potvrda da su potencijali zakona prepoznati.

“Činjenica da se velikom broju zahteva i udovoljava onako kako treba, u skladu sa zakonom, ‘govori’ da i sve više organa vlasti razume i prepoznaje svoje obaveze prema javnosti“, rekao je Šabić.

Kako je rekao, upravo činjenica da su „obični“ ili „mali“ građani ti koji se svakodnevno, u broju koji se danas meri hiljadama, obraćaju raznim organima vlasti, najbolja je potvrda da su potencijali zakona prepoznati.

On je istakao i da je značajan doprinos afirmaciji zakona daju pojedinci, grupe, centri i mediji orijentisani na istraživačko novinarstvo, kao i NVO čije su aktivnosti fokusirane na transparentnost u radu vlasti i u raspolaganju javnim sredstvima.

Šabić je poručio i da su u proteklih 10 godina uspeli da instituciju Poverenika uspostave kao efikasnog zaštitnika prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Prema njegovim rečima, o poverenju koje građani imaju u instituciju govori veliki i stalno rastući broj njihovih obraćanja Povereniku.

“Broj žalbi koje Poverenik, po osnovu slobode pristupa informacijama godišnje prima je u proteklih 10 godina udesetostručen. Ukupan broj predmeta Poverenika u 2005. godini je bio 437, a u 2013. godini 4930, a već sada je izvesno da će u 2014. biti još veći“, rekao je Šabić.

Navodeći da je efikasnost Poverenika na nivou od oko 93 odsto uspešnih intervencija što je visok, veoma vredan rezultat i po kriterijumima starih demokratija, on je ocenio da bi taj rezultat bio još bolji da “kroz ceo period nije izostajala podrška vlada i nadležnih ministarstava koju su po zakonu dugovali“.

“Dobro je što možemo sebi da dozvolimo konstataciju da u oblasti slobode pristupa informacijama imamo proces koji je dobar, kontinuiran i ireverzibilan. Ali istovremeno, o čemu najbolje govori ogroman broj žalbi Povereniku, moramo konstatovati da u odnosu vlasti prema javnosti još uvek postoji mnoštvo problema i nerazumevanja na čijem otklanjanju se mora uporno insistirati i raditi.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja objavljen je u „Službenom glasniku“ dana 5. novembra 2004. godine, a stupio na snagu osam dana od dana objavljivanja – 13. novembra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend