14. jul 2016.

Šestoro funkcionera „Politike“ nije prijavilo imovinu

Politika-KROP-2Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv tri direktora i tri člana odbora kompanije koja je vlasnik lista „Politika“ jer nisu prijavili imovinu i prihode, saznaje Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Šestoro funkcionera „Politike“ nije prijavilo imovinu, iako su bili dužni da to urade po zakonu, otkriva KRIK.

Agencija za borbu protiv korupcije je zbog toga pokrenula postupak protiv njih u kojem ispituje kršenje zakona, saopšteno je KRIK-u iz ove institucije.

Postupak zbog neprijavljivanja imovine i prihoda pokrenut je protiv direktora Zefirina Grasija, članova nadzornog odbora „Politike“ Nemanje Stevanovića i Suzane Vasiljević, kao i članova odbora direktora Zorana Mošorinskog, Danila Jakića i Željka Korice. Vasiljević je pre nekoliko dana prijavila imovinu, pa je postupak obustavljen.

Grasi je na čelo „Politike“ došao u septembru 2011. godine, a ostali su postavljeni godinu dana kasnije.

Kao državni funkcioneri, imali su zakonski rok od 30 dana da prijave imovinu. Agencija je postupak pokrenula tek prošle nedelje, četiri godine od propusta funkcionera, nakon pitanja koja su joj novinari KRIK-a poslali.

Ukoliko se utvrdi da je zakon prekršen, Agencija će protiv njih podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Ako ni tada ne prijave imovinu, onda će podneti krivičnu prijavu. Za ovo krivično delo zaprećena kazna zatvora je od šest meseci do pet godina.

Direktori medija koji su delimično ili u celini u vlasništvu države ponašaju se kao deo establišmenta. Drugim rečima, smatraju da su nedodirljivi i da oni ne moraju javnosti da podnesu nikakve podatke o sebi“, rekao je za KRIK Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka.

S tim se slaže i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović koji za KRIK kaže da je „kultura“ prijavljivanja imovine i prihoda onih koji rade u medijskim kompanijama na veoma niskom nivou.

S obzirom da ovi funkcioneri nisu podneli izveštaje, javnosti nije poznato ni koliku platu imaju u „Politici“.

Zefirino Grasi u „Politici“ radi od 1977. godine i dugogodišnji je urednik „Politikinog zabavnika“. Za vršioca dužnosti direktora postavljen je 2011, a u maju 2012. postao je generalni direktor. 

Uvidom u katastar nepokretnosti i intervjuom, novinari KRIK-a utvrdili su da direktor „Politike“ poseduje stan od 68 kvadrata u Bulevaru Zorana Đinđića i kuću od 130 kvadrata sa zemljištem u Boljevcu, nadomak Zaječara. Kuća je izgrađena bez građevinske dozvole. Poseduje i automobil fiat koji je, kako kaže, kupio na kredit.

On je u razgovoru sa novinarima KRIK-a rekao da imovinu i prihode nije prijavio jer nije znao da je državni funkcioner.

„Dobio sam dopis (od Agencije) tako da ću ja to predati, nije to nikakav problem, imam osam dana da prijavim“, rekao je Grasi.

Vučićevi savetnici

Dva člana nadzornog odbora „Politike“ Nemanja Stevanović i Suzana Vasiljević takođe nisu podneli izveštaj na vreme.

Stevanović je od 2012. godine specijalni savetnik Aleksanda Vučića. Od 2005. godine radio je u konzulatu Srbije u Njujorku, a pet godina kasnije se učlanio u Srpsku naprednu stranku (SNS).

Osim u „Politici“, Stevanović ima još dve funkcije – predsednik je upravnog odbora „Rudarsko topioničarskog basena Bor“ i nadzornog odbora kompanije „Fabrika automobila Priboj (FAP)“. Prihode koje ostvaruje na ovim funkcijama takođe je bio dužan da prijavi Agenciji. Stevanović, prema istraživanju KRIK-a, poseduje dva stana. U Ustaničkoj ulici u Beogradu ima trosoban stan veličine 72 kvadratna metra i garsonjeru na Žitnom trgu u Novom Sadu od 23 kvadratna metra.

Stevanović je odbio da novinarima KRIK-a odgovori zašto nije prijavio imovinu.

Premijerova savetnica za medije Suzana Vasiljević koja je u nadzornim odborima kompanija „Politika“ i „Air Serbia“ takođe nije predala izveštaj o imovini i prihodima na vreme, o čemu je prošlog meseca pisao BIRN. Agencija je tada pokrenula postupak, a Vasiljevićeva je imovinu prijavila tokom pisanja ove priče.

Prema njenom imovinskom kartonu, poseduje jednosoban stan od 64 kvadratna metra, njivu od 25 ari, automobil mini-moris i ušteđevinu u banci. Kao član nadzornog odbora „Politike“ mesečno prima 120 hiljada dinara i platu od skoro 100 hiljada dinara kao savetnica u Ministarstvu odbrane.

Prema podacima britanskog poslovnog registra, vlasnica je firme „Bioslandry Consulting Eastern Europe“ iz Londona. Suzana Vasiljević je za BIRN rekla da ona više nije vlasnik ove firme, kao i da nije znala za obavezu prijavljivanja imovine pre nego što su je novinari pozvali.

NOVE INFORMACIJE

Nakon objavljivanja priče, novinarima KRIK-a javila se Suzana Vasiljević i poslala dokumentaciju koja pokazuje da je 31. marta 2015. godine izašla iz vlasništva kompanije „Bioslandry Consulting Eastern Europe“, a dan kasnije prestala da bude direktor. U britanskom registru Company House zavedena je promena direktora, ali ne i vlasništva.

Članovi odbora

Članovi odbora direktora „Politike“ Zoran Mošorinski, Danilo Jakić i Željko Korica takođe nisu prijavili imovinu i prihode.

Mošorinski je pre članstva u ovom odboru, bio direktor u ćerki firmi „Politike“ – „Politika Magazini“, koja je ugašena 2008. godine. 

VLASNIŠTVO

List „Politika“ nalazi se u vlasništvu kompanije „Politika novine i magazini“, a njeni vlasnici su akcionarsko društvo „Politika“ i kompanija „East Media Group“. U akcionarskom društvu „Politika“ država ima većinsko vlasništvo, pa je menadžment ove kompanije dužan da podnese izveštaj o imovini i prihodima. Ćerka firma „Politika novine i magazini“ nema direktno vlasništvo države pa njen menadžment, kako nam je objašnjeno u Agenciji za borbu protiv korupcije, nema obavezu podnošenja izveštaja.

Korica je pre postavljanja u odbor bio direktor kompanije „Politika Štamparija“. Novinarima KRIK-a rekao je da poseduje stan, kola i ušteđevinu u banci. Tvrdi da je imovinu prijavio Agenciji – iako nam je Agencija rekla da nije.

Jakić i Mošorinski nisu odgovorili novinarima KRIK-a na mejlom postavljena pitanja.

Večernje novosti

KRIK je prošlog meseca otkrio i da direktor i glavni urednik lista „Večernjih novosti“ Radomir Dmitrović nije prijavio imovinu, nakon čega je Agencija protiv njega pokrenula postupak.

Dmitrović je, kako je otkrio KRIK, vlasnik nelegalizovane kuće i stana u Beogradu, džipa honda, a bio je i vlasnik jedne kompanije i dva sajta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend