14. jul 2016.

UNS: Ljiljana Smajlović postupila u skladu sa Zakonom, Kodeksom i funkcijom predsednice UNS-a

Uprava Udruženja novinara Srbije (UNS) protestuje zbog otkaza glavnoj i odgovornoj urednici „Politike“ Ljiljani Smajlović i smatra ga odmazdom zbog njenog zalaganja za zaštitu samostalnosti redakcije

Ljiljana Smajlović je postupala u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Kodeksom novinara Srbije, na šta je posebno obavezuje i funkcija predsednice UNS-a.

Umesto da sazovu Skupštinu kompanije Politika NM, koja jedina može da razreši glavnu urednicu koju je pre tri godine imenovala, direktorke PNM Mira Glišić Simić i Nina Samardžić nezakonito su postupile dostavljajući Ljiljani Smajlović otkaz na kućnu adresu, i to bez obrazloženja i bez pouke o pravnom leku. Po važećim propisima, direktorke nisu ovlašćene da rade posao Skupštine koja smenjuje, razrešava i imenuje glavnog i odgovornog urednika.

Uprava UNS-a podržava stav Ljiljane Smajlović da menadžment ne sme da sprečava glavnog urednika u samostalnom rukovođenju redakcijom i ističe da se to posebno odnosi na vlasnike uglednih i uticajnih medija kao što je „Politika“, čiji je jedan od suvlasnika i država.

Uprava UNS-a snažno podržava zahtev redakcije Politike da se povodom ostavke koju je Ljiljana Smajlović podnela 4. jula sazove Skupština PNM koja se nije sastala duže od godinu dana, čime se postavlja i pitanje zakonitosti rada menadžmenta. Poslovanje Politike, kao važne srpske nacionalne ustanove, moralo bi da bude transparentno i zakonski besprekorno, tim pre što u Skupštini kompanije sede i predstavnici države.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend