14. jul 2016.

Tasovac danas saslušava medijsku komisiju

tasovac priv medijaMinistar kulture i informisanja Ivan Tasovac razgovaraće danas sa članovima stručne Komisije za elektronske medije, jer smatra da su sporne njihove odluke o raspodeli budžetskih sredstava za elektronske medije (radio, televizija), naročito u domenu interneta

Tasovac će tražiti „pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija“ prilikom raspodele novca.

Tasovac nije želeo da potpiše odluku komisije o raspodeli novca, pa je zato tražio da objašnjenja od komisije, a to je i razlog zašto odluka komisije još nije javna. Spekuliše se da je glavni razlog ovog saslušanja pred ministrom to što novac nisu dobili mediji bliski vlasti, odnosno vladajućim naprednjacima. Naime, Komisija je jedan deo sredstava prebacila sa pozicija televizije na pozicije interneta, pošto te televizije bliske naprednjacima nisu imale dovoljno dobre projekte.

Takođe, komisija je od ministarstva tražila obrazložene primedbe u vezi sa odlukama komisije, ali ih nije dobila. Stručna komisija je završila svoj posao polovinom juna, ali svi članovi komisije nisu potpisali zapisnik – Olivera Zekić (REM), a Mihajlo Kovač (NUNS) je čak pisao izjavu Ministarstvu kulture i informisanja zato što mu više puta, uz raznorazne izgovore, nije bilo omogućeno da potpiše zapisnik.

Na konkurs ministarstva stigla je ukupno 271 prijava elektronskih medija. Projektima je traženo 232 miliona dinara, dok je u budžetu bilo predviđeno 82,9 miliona dinara. Komisija je predložila da se sufinansira 96 projekata, ukupne vrednosti 82,94 miliona dinara.

Komisiju sačinjavaju: Dinko Gruhonjić (NDNV), Dalila LJubičić – (Asocijacija medija), Mihajlo Kovač (NUNS), Sibina Golubović (nezavisna stručnjakinja) i Olivera Zekić (REM).

Dinko Gruhonjić, predsednik komisije, kaže za Danas da su predlozi odluka doneti nakon profesionalnog, savesnog i stručnog rada.

– Bili smo neprijatno iznenađeni činjenicom da je ministarstvo odlučilo da s nama komunicira putem omalovažavajućih saopštenja za javnost. Pokušaćemo da razgovaramo sa ministrom i čujemo zbog čega nam niti u jednom momentu nije pisanim putem dostavio te primedbe. Ne dolazi u obzir bilo kakva izmena predloga odluka. To ću smatrati pokušajem nedvosmislenog političkog pritiska na mene, kao što smatram da je i dosadašnja komunikacija ministra Tasovca bila u svrhu političkog pritiska da izmenimo predloge odluka – naglašava Gruhonjić. On dodaje da je ministar Tasovac neprestanim pokušajima da ga provuče kroz blato nastojao da sebi obezbedi još jedan mandat, „čime me je izložio pravoj negativnoj kampanji tabloida, počev od Informera, pa sve do Politike, a zbog čega su mi upućene i ozbiljne pretnje fizičkim nasiljem“.

NUNS: Tolerišu se pretnje novinarima

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je najdublju zabrinutost zbog učestale sudske tolerancije ozbiljnih pretnji upućenih novinarima, koja postaje praksa i ohrabruje nasilje prema medijskim radnicima. Prema evidenciji NUNS, u 2014. godini u Srbiji je bilo 11 verbalnih napada i pretnji novinarima, dok je prošle godine taj broj utrostručen. Povodom učestale sudske tolerancije ugrožavanja novinara, NUNS smatra da je neophodna ozbiljna stručna rasprava u kojoj bi sudije, tužioci, advokati i drugi pravni eksperti raspravili pitanje pretnje, koja postaje dominantni metod pritiska na slobodu informisanja i izražavanja.


D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend