23. jul 2015.

Skoro sav novac za medije u Nišu dobili bliski SNS-u

NI-MEDIJI-I-VLAST-1900-GRB-2207-20150722-170650327-.mxf.Still003Da li je slučajno najveći deo novca ikada odvojenog za medije u Nišu dodeljen onima koji su po podacima Agencije za borbu protiv korupcije bliski Srpskoj naprednoj stranci?

Konkurs je sproveden uz primedbe na sastav komisije i zabranu da rad prati nezavisni građanski posmatrač. Dve trećine novca pripalo je medijima koji su u vlasništvu porodice Radomirović, a nešto više od osam miliona televiziji čiji je vlasnik sin ministra Gašića.

Oni koji su prethodnih meseci govorili da će mediji u vlasništvu porodice Radomirović na konkursu dobiti 30 miliona dinara, nisu bili u pravu. Dobili su više.

„Za mene uopšte nema dileme da se novcem koji se sada izdvaja za medije kupuje njihova naklonost u predizbornoj godini“, Predrag Blagojević, urednik portala Južne vesti

„Nije to stvar koja se znala pre nego što je konkurs bio raspisan. Za mene uopšte nema dileme da se novcem koji se sada izdvaja za medije kupuje njihova naklonost u predizbornoj godini“, kaže Predrag Blagojević, urednik portala Južne vesti.

Radomirović je za televiziju, novine i sajt dobio dve trećine ukupnog novca, sledeća je televizija čiji je vlasnik sin ministra odbrane Gašića, a udeo svih ostalih medija u ukupnoj sumi mnogo je manji.

„Dakle, 86 odsto su dobili mediji koji po ovogodišnjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije su bliski vlastima, odnosno SNS, ili po vlasničkoj, uređivačkoj ili finansijskoj liniji“, kaže Zorica Miladinović, Lokalni antikorupcijski forum.

Vitko Radomirović, koji se predstavlja kao vlasnik televizije Belle amie, radija i portala sa istim imenom, pirotske Slobode, zaječarskog Timoka i još jedne televizije u Soko Banji nije se javio na telefon, ali je na pitanje o raspodeli novca odgovorio sms porukom.

Ko i za šta troši budžetski, odnosno novac građana Niša, gradonačelnik kaže da kada je o medijima reč ne zna.

„To je radila Uprava za kulturu, komisija od vaših kolega. Zaista nemate razloga da smatrate da sam ja taj koji je odlučivao kako će se delii novac za medije“, objašnjava Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, a na pitanje može li da garantuje da stranka nije uticala na odluke, on je kazao: „Ne, sigurno nije uticala stranka“.

U predizbornoj godini grad Niš između ostalog nema novca za kontrolu pijaće vode, ali je za medije, posle 20 miliona predviđenih budžetom, posle novog kredita od 2.5 milijarde i rebalansa, odvojeno još 50 miliona.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend