11. mar 2016.

Slaviša Lekić protiv dnevnog lista Politika

„Smatram da su autor i „Politika“ prekršili tačku 1 Odeljka I (ISTINITOST IZVEŠTAVANJA) Kodeksa novinara Srbije o obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost“, Slaviša Lekić

 

Status – Nova žalba
Podnosilac – Slaviša Lekić
Izvor – Politika
Tip izvora – Internet
Datum objavljivanja – 06.12.2015.

U tekstu „Portret bez rama: Micin taja“, pisanom u maniru najgoreg tabloida, autor Bojan Bilbija je između ostalog konstatovao:

„Lekić tvrdi da već skoro dve decenije ima 37 godina, jer je vreme za njega stalo 1996, kad je bio muž poznate novinarke i kasnije urednice RTS-a Bojane Lekić.“

Kako nikad i nigde nisam izrekao budalaštinu da već skoro dve decenije imam 37 godina „jer je vreme za mene stalo 1996, kad sam bio muž poznate novinarke i kasnije urednice RTS-a Bojane Lekić“ smatram da su autor i „Politika“ prekršili tačku 1 Odeljka I (ISTINITOST IZVEŠTAVANJA) Kodeksa novinara Srbije o obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije i tačku 5 istog Odeljka koja glasi: „Sa novinarstvom su nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv.“

Srdačan pozdrav,

Slaviša Lekić

Prilog

http://www.politika.rs/sr/clanak/344837/Drustvo/Portret-bez-rama-Slavisa-LekicPrilogTXT_Portret-bez-rama_Slavisa-Lekic.pdf

TXT_Portret-bez-rama_Slavisa-Lekic.pdf

Odgovor na žalbu

Odgovor na žalbu S. Lekića Savetu za štampu

U tekstu „Problem sa čovekom koji nema problema sa svojom prošlošću“, autorke Tamare Skrozze, objavljenom u nedeljniku Vreme (br. 1290, od 24.09.2015.), Slaviša Lekić je izjavio: „Ja već 19 godina imam 37 godina. Od 1996. odbijam da brojim dalje od 37. godine“.

Iz navedenog citata je očigledno da S. Lekić jeste izjavio „budalaštinu“ kako već skoro dve decenije ima 37 godina, jer 19 godina i jesu skoro dve decenije. Istinitost izveštavanja nije nigde povređena u tekstu „Micin taja“, jer on to jeste izjavio, kao što su istinite i sve druge činjenice navedene u ovom tekstu. Takođe je istinito je da je on 1996. bio muž Bojane Lekić, novinarke i kasnije urednice RTS-a.

S obzirom na to da je u mom tekstu bila reč o parafraziranju, a ne o citiranju, i da tekst pripada žanru komentara, znaci navoda nisu bili neophodni, a parafrazirani delovi jasno su odvojeni zarezima od komentatorskog dela. To se vidi i u prvom pasusu teksta, gde se takođe parafraziraju Lekićeve reči bez navodnika. Da je bila reč o preciznom citatu, a ne o parafraziranju, bili bi upotrebljeni navodnici, kao što se može videti u drugom pasusu teksta.

U mom tekstu ni na koji način nije prekršena obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije – imajući u vidu da su sve činjenice tačne, proverene iz više izvora i nesporne.

Isto tako, i iz istog razloga, neosnovana je tvrnja da je prekršena tačka Kodeksa koja glasi: „Sa novinarstvom su nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv“, jer u tekstu nema ni jedne glasine, optužbe, klevete, izmišljotine i pisama nepoznatih autora.

Na kraju, razočaran izostankom prave novinarske polemike sa Lekićem, mogu da konstatujem da je neodgovorna i netačna njegova tvrdnja da je tekst „Micin taja“ pisan „u maniru najgoreg tabloida“. Jer, da jeste, onda ga u tekstu koji mu se toliko ne sviđa, ne bih nazvao vrhunskim novinarom, već makar – bivšom prvom damom srpskog novinarstva. Mada, s obzirom na to da već ima mnogo više od 37 godina, može da prođe i kao tuži-baba.

S poštovanjem,

Bojan Bilbija, novinar „Politike“

10.03.16.

1 komentar za: “Slaviša Lekić protiv dnevnog lista Politika

  1. mira

    Politika se, kao i sve drugo u ovoj tuznoj zemlji vratila u devedesete! Tada je bila udarna pesnica Slbodana Milosevica. To sto je Politika pisala je bilo strasno, pravo HUSKANJE na ljude. Eto, sada su ISTI. Samo se nadam da ce bar ovi danasnji jednom ODGOVARATI zbog izazivanja MRZNJE i podsticanja na NASILJE!

    13. мар 2016. at 09:55

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend