18. feb 2016.

Sloboda govora: savremeni politički karikaturisti

Kulturni centar REX, Jevrejska 16
petak, 19. februar, 19:00
*premijera dokumentarnog filma

KARIKATURISTI: BORCI ZA DEMOKRATIJU

Francuska, 106’, 2014.
Režija: Stefani Valoato

Slobodna zona i Francuski Institut u Srbiji, vođeni aktuelnom temom ispoljavanja slobode govora kroz satiru i karikature u Srbiji i svetu, u petak 19. februara od 19 časova, organizuju premijernu projekciju francuskog dokumentarnog filma Karikaturisti: Borci za demokratiju.

Nakon projekcije filma u Kulturnom centru REX, u razgovoru sa jednim od naših najpoznatijih karikaturista Predragom Koraksićem Koraksom, grafičkim dizajnerom i satiričarem Miroslavom Vujovićem iz redakcijeNjuz.net i emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem i novinarkom Cenzolovke Marijom Vučić, zaključićemo kolika je snaga oštre olovke i šaljivo-ozbiljnih ilustracija nasuprot pisane i izgovorene reči, sa pitanjem da li su vladajuće političke strukture koje nemaju smisla za humor, zaista demokratične vlade. Moderator razgovora bićeIvan Milenković, urednik Noćnih razgovora Slobodne zone.

Koraks važi za jednog od najprovakativnijeg kritičara srpske i svetske političke javnosti, nosilac je brojnih priznanja i ordena francuske Legije časti. Miroslav Vujović, zajedno sa kolegama iz Njuz.neta, kroz svoje grafičke i tekstualne prikaze svakodnevno komentariše domaću političku scenu, predstavljajući ono što većina ne izgovara. Marija Vučić je krajem prošle godine uradila značajan intervju sa Flemingom Rozom, urednikom danskog Jilands Postena, nakon što se našao na crnoj listi radikalnih Islamista zbog objavljenih karikatura Muhameda.

Sinopsis:

Nekoliko veštih poteza olovkom istovremeno može da zabavi, isprovocira i razljuti. Moćna i efektna politička karikatura je – kako se svet uverio nakon terorističkog napada na Charlie Hebdo – to svakako u stanju. Kroz razgovor sa 12 umetnika sa pet različitih kontinenata, Karikaturisti: Borci za demokratiju, predstavlja njihov rad, svakodnevne pritiske i rizike sa kojima se suočavaju, zajedno sa povremenim i opasnim negativnim reakcijama prouzrokvanih satiričnim crtežima. Baš kao i političke ilustracije, Karikaturisti duhovitim prikazima daje suptilan uvid u problematično stanje slobode govora i savremene demokratije na globalnom nivou.

O rediteljki:

Stefani Valoato iza sebe ima respektabilan opus dokumentarnih serijala prikazivanih na francuskoj televiziji sa temama koje idu od ribolovaca koji se bore za jednakost plata do života i rada poznatog reditelja i novinara Filipea Labroa. Karikaturisti: Borci za demokratiju je njeno debitantsko filmsko ostvarenje.

Festivali:

Međunarodni filmski festival u Kanu, Francuska, 2014.
Međunarodni filmski festival One world, Prag, Češka, 2015.

***Cena ulaznice 200 dinara. Prodaja karata u Rexu od srede 17. februara od 11h do 16h, a na dan projekcije od 11h do 19h.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend